Příbramí procházeli pravicoví radikálové

Příbram - V centru Příbrami se dnes odpoledne sešly asi čtyři desítky lidí na demonstraci proti drogám, anarchii a ultralevici. Účastníci akce se vydali na pochod městem směrem k Březovým Horám. Pravicové radikály sledoval početný policejní doprovod a antikonfliktní tým. Na cestě se potkali se skupinou zhruba 150 antifašistů. Oba tábory včas oddělili policejní těžkooděnci se psy. Protestní akci proti „všem formám levicového teroru“ svolalo hnutí, které si říká Svobodní aktivisté. V centru Příbrami se koná právě i pochod antifašistů k třetímu výročí smrti Jana Kučery, člena odnože skinheads, která hájí antirasistické postoje.

Lidé převážně v černém oblečení se začali scházet v 15:00 v Jiráskových sadech. Postávali v několika hloučcích a čekali na zahájení akce. Na místě je sledovali městští i republikoví policisté, kteří byli ve výrazné přesile. Několika lidem zkontrolovali občanské průkazy. V záloze byli také policejní těžkooděnci. Podle mluvčí příbramské policie Moniky Schindlové je v Příbrami nasazeno 200 příslušníků z různých oddílů. Demonstranti vydali na pochod městem směrem k Prokopské ulici a náměstí J. A. Alise. 

Konflikt se málem odehrál na náměstí T. G. Masaryka, kde pravicoví radikálové uviděli skupinu antifašistů. K sobě se ale nedostali, a tak zůstalo jen u pokřikování. První volali „Nic než národ“, druzí mávali prapory. Drželi také portréty zavražděného mladíka a pohřební věnec. Pravicoví radikálové poté pokračovali v pochodu a druhá skupina zůstala na náměstí T.G. Masaryka. Skupina antifašistů se od té doby výrazně rozrostla. Organizátoři megafonem upozorňovali příchozí, že podle nového shrormažďovacího zákona si nesmějí zakrývat tváře. Mnozí z nich měli přes obličej šátky a šály nebo měli na očích tmavé brýle.

Vstup Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Osmnáctiletého Kučeru v roce 2008 pobodal před příbramským barem o rok starší Jiří Fous, který si nyní odpykává za vraždu trest 12,5 roku. Kučera na něj podle spisu zaútočil pěstmi, Fous jej následně dvakrát bodl do břicha. Potyčku poté oznámil na policii. Nůž odhodil do popelnice u policejní služebny, policisté ho později našli. Soud Fouse označil za stoupence neonacistického hnutí, Kučera patřil ke skupině skinheads označovaných jako S.H.A.R.P.(Skinheads Against Racial Prejudic - Skinheads proti rasovým předsudkům).

Organizátoři odpolední demonstrace pravicových radikálů na internetu uvedli, že svolavatelem konkurenční akce je Václav Šroub, jenž v roce 2005 pronajal pozemky na technoparty CzechTek, kterou policie rozehnala. Šroub to potvrdil. Možného konfliktu mezi oběma tábory se ale neobává. „Se střety se při podobných akcích musí vždycky počítat, ale já si myslím, že to nebude nic vážného,“ dodal.