Při kontrole zimních pneumatik na D1 odhalila policie jednoho hříšníka

Jihlava - Policisté dnes při kontrole zimních pneumatik na dálnici D1 odhalili jednoho řidiče, který neměl povinnou zimní výbavu. Kontrola trvala 1,5 hodiny a uskutečnila se na parkovišti u benzinové čerpací stanice OMV na 112. kilometru dálnice D1 u sjezdu na Jihlavu, uvedl Pavel Šváb z Jihomoravské policejní správy.

Lidé si zřejmě uvědomují, že se zimními pneumatikami mohou jet daleko bezpečněji, jejich použitím se riziko nehody významně snižuje, uvedl.

„Kontrola se uskutečnila v průběhu běžného výkonu služby, nekonala se žádná předem plánovaná speciální akce a ani není v plánu,“ řekl Šváb. Policisté podle něj kontrolují auta zastavující na parkovišti, aby nenarušovali plynulost provozu na dálnici, pokud to není nezbytně nutné. K dalším prohřeškům patřily chybějící nebo prošlé dálniční známky či chybějící technická kontrola.

Celkem 16 značek Zimní výbava bylo na D1 umístěno 7. listopadu v úseku mezi 90. a 112. kilometrem, tedy od Humpolce po Jihlavu. Po sérii rozporuplných informací začaly platit o tři dny později. Podle legislativy by měly platit od 1. listopadu do konce dubna. Na regionálních silnicích krajský úřad nové značky nakonec neumístil kvůli komplikacím s objízdnými trasami.