Přes portál eztraty.cz vloni našly svého majitele tisíce věcí. K projektu se připojila SŽDC

Přes 18 tisíc věcí letos přibylo v on-line databázi ztrát a nálezů eztraty.cz, to je o tři a půl tisíce více než v loňském roce. Vyplývá to ze statistik databáze. Svého majitele najde zhruba čtyřicet procent věcí. Na projektu spolupracuje už sto padesát větších měst i dopravci, například České dráhy. Letos se k nim připojila Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) a od příštího roku by nálezy mohl hlásit i RegioJet.

V letošním roce přibylo na portálu eztraty.cz přes 18 tisíc věcí. Nejčastěji lidé hlásí nález peněženek, osobních dokladů, oblečení, zavazadel a mobilních telefonů. V databázi se ale najdou i kuriozity. Letos například nálezci odevzdali plynovou pistoli, dvě zubní protézy, šavli, deset houslí nebo tašku s bábovkou. Aktuálně svého majitele hledá devět a půl tisíce nálezů.

Projekt funguje už třetím rokem a stále přibývají noví partneři. Kromě velkých měst a dopravců jsou to i jednotlivé školy, nemocnice, restaurace, divadla nebo sportoviště. „V letošním roce začala nálezy do on-line databáze hlásit Správa železniční dopravní cesty a pro příští rok máme rozjednanou spolupráci se společností RegioJet,“ uvádí zakladatel projektu Marko Nguyen.

Díky portálu se ke svým majitelům dostalo už skoro šestnáct tisíc ztracených věcí. „Jsme teď ve fázi rozšiřování povědomí o projektu. Některá města a obce už začala do systému zadávat data sama bez našeho přičinění,“ říká Nguyen.

Jednání s Prahou skončila nezdarem

Ne všichni jsou ale ochotní se do projektu zapojit. Nedobytná je podle zakladatele eztraty.cz hlavně Praha. V minulosti tam selhalo hned několik jednání o spolupráci s magistrátem, městskou policií i dopravním podnikem. Praha totiž provozuje už dlouhá léta vlastní systém ztrát a nálezů s kanceláří přímo v centru města, na adrese Karolíny Světlé 5. 

Dopravci, obce a provozovatelé veřejných budov mají ze zákona povinnost nálezy evidovat, hlásit a uchovávat po dobu tří let. Nálezce si nemůže věci ponechat, ale musí je vrátit majiteli nebo odevzdat na obecní, případně městský úřad. V případě, že to neudělá, hrozí mu peněžitý trest, zákaz činnosti, nebo dokonce vězení. Pokud se majitel najde nebo se vlastníkem stane obec, má nálezce nárok na deset procent z hodnoty odevzdané věci.