Poplatky zvýšily v lékárnách administrativu, nikoli příjmy

Praha - Česká lékárnická komora by nejraději plošně zrušila regulační poplatky v lékárnách. Zatímco lékaři si totiž přičtou poplatky pacientů do příjmů, lékárníci je z ceny léku musí odečíst a pacient zaplatí o to méně. v konečném důsledku tak z regulačních poplatků nic nemají. Naopak je jen zbytečně administrativně zatěžují.

Regulační poplatky pacientů nepatří do příjmů lékáren. Většina lékárníků jsou zaměstnanci, regulační poplatky jsou příjmem jejich zaměstnavatele. Ve skutečnosti ale ani on nic nedostane, protože hodnotu poplatku musí odečíst z ceny léku. Mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs uvedl, že plošné zrušení poplatků v lékárnách by bylo nejvýhodnějším řešením.

ČSSD a KSČM usilují o zrušení poplatků. Socialisté chtějí, aby v krajských zařízeních za pacienty poplatky hradil kraj. Lidovci a zelení zas mají v plánu rozšířit skupiny osvobozených od poplatků, nyní je nehradí děti v porodnicích, dárci orgánů a v některých případech lidé z ústavů. Od ledna by měly být osvobozeny také děti do šesti let a snížen roční pětitisícový limit plateb pro děti do 15 let na 3000 korun.