Pomocníci bezdomovcům se připravují na zimu. Lidé mohou přispět Nocleženkou

Události: Armáda spásy se připravuje na zimu (zdroj: ČT24)

Armáda spásy připravila svá zařízení pro lidi bez přístřeší na přicházející zimu. Po Česku nabízí v noclehárnách a azylových domech přes dva tisíce lůžek. V mrazech pak může dalších 400 potřebných najít přes noc útočiště v denních centrech. Spustila také další ročník projektu Nocleženka, v němž dárci mohou zaplatit lidem bez domova jídlo i přespání. Loni se prodalo rekordních 30 tisíc poukázek.

V pražském azylovém domě mají nové sprchy, toalety i pokoje. Peníze na rekonstrukci získali od dárců, kteří zaplatili stokorunovou Nocleženku. „Konkrétně se omyvatelnými plochami obložily stěny, abychom byli schopni maximální hygieny, když už je ten prostor složitě udržovatelný, protože přes noc tady přespává poměrně velké množství lidí,“ popsal úpravy národní ředitel sociálních služeb Armády spásy Jan František Krupa.

Když si noc v noclehárně lidé bez přístřeší hradí sami, stojí je to obvykle mezi 30 až 45 korunami. Podle pracovníků zařízení je poplatek motivační, náklady ale nepokryje. V ceně Nocleženky je přespání, čaj, teplá polévka s pečivem i sprcha. V případě potřeby lidé mohou zdarma dostat také čisté oblečení a obuv.

Zásoby ve skladech však často nestačí. „Co je aktuálně potřeba? Vždy jsou to rukavice, boty, čepice i spodní prádlo,“ vyjmenovává Krupa.

Pomáhá se z dotací neziskovkám i z darů

Darovaná Nocleženka se v noclehárně vytiskne a dostane ji sociální pracovník, který ji předá člověku v nouzi. Každá poukázka má své číslo. Dárce se tak může dozvědět, že za jeho poukaz někdo potřebný přespal v zařízení Armády spásy v Praze, Brně, Karlových Varech, Ostravě, Krnově, Opavě, Jirkově, Šumperku či Havířově.

Organizace má v hlavním městě také svůj „noční mobilní program“. Každou noc terénní pracovníci budou zajíždět do míst, kde se lidé bez přístřeší zdržují. Vyzvou je, aby se přesunuli do nocleháren.

Štáb Studia 6 v centru Armády spásy (zdroj: ČT24)

Služby Armády spásy se financují hlavně z dotací od státu, krajů a měst. Podle Krupy změna rozdělování peněz, o nichž nerozhoduje už ministerstvo práce, ale kraje, zkomplikovala situaci organizacím s celostátní působností. O peníze musejí žádat v každém regionu.

Dotace podle vedení Armády spásy nejsou dostatečné a náklady nepokryjí, proto si organizace vypomáhá Nocleženkami. Pokud za zimu potřební nestihnou všechny kupony využít, vybraná suma putuje do zvláštního fondu. Z něj se poskytuje pomoc lidem v tísni.

Armáda spásy se snaží svá zařízení pravidelně obnovovat. Vedle rekonstruovaného centra v pražských Holešovicích buduje novou noclehárnu a denní centrum za 40 milionů korun v Ostravě. Valnou část sumy poskytne Evropská unie.

Zima je pro bezdomovce zabiják

Zimní mrazy každým rokem řada bezdomovců nepřežije. Už první mrazivý víkend má pravděpodobně první oběti – lidi bez domova.

Ve Vrchlického sadech u pražského Hlavního nádraží byl nalezen mrtvý muž, zřejmě bezdomovec. Dva mrtvé bezdomovce našli kolemjdoucí v Praze v sobotu, jeden ležel u zastávky MHD Vltavská, druhý na Letné. Podle policie žádný z nich podle všeho nezemřel násilnou smrtí. Přesnou příčinu určí až pitva.