Policisté zasahovali v prodejně nakladatelství Naše vojsko. Zabavili kalendáře a hrnky s portréty nacistů

Server iRozhlas.cz uvedl, že pražští policisté z odboru extremismu a terorismu zasahovali v obchodě nakladatelství Naše vojsko, které má v nabídce kalendář s portréty osobností třetí říše pro rok 2021. Kvůli němu podalo v minulosti několik organizací trestní oznámení na nakladatelství. Kalendář kritizoval i izraelský a německý velvyslanec v ČR. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zase podle DeníkuN od rána zasahují v Brně a na dalších místech proti lidem za nakladatelstvím Guidemedia.

Obchod na Andělu v Praze 5 je uzavřen, policisté byli na místě asi hodinu a půl a odvezli si kalendáře a hrnky s portréty nacistů. „Mohu potvrdit, že policisté z odboru extremismu a terorismu provádějí úkony trestního řízení ve spojitosti s touto věcí,“ řekla iRozhlas.cz mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Trestní oznámení kvůli kalendáři v květnu podala Federace židovských obcí a předseda Nadačního fondu obětem holocaustu Michal Klíma. Podle něj společnost porušila zákon, který zakazuje propagaci hnutí potlačujícího práva a svobody člověka. Předseda Židovské obce v Praze František Bányai pak otevřeným dopisem požádal majitele nakladatelství, aby zmíněné produkty neprodleně stáhl z prodeje a zajistil jejich zničení.

Ministerstvo vnitra, které nakladatelství pronajímalo prostřednictvím své příspěvkové organizace sklad, firmě v souvislosti s kauzou vypovědělo smlouvu. Obdobně se k věci postavil o něco dřív pražský magistrát, který v dubnu vypověděl smlouvu prodejně nakladatelství na Andělu.

Problematické byly dříve i hrnky a trička

Policie už dřív prošetřovala nakladatelství kvůli tričkům a hrnkům s portréty nacistického vůdce Adolfa Hitlera a zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Případ v létě 2018 ale uzavřela s tím, že se trestný čin nestal.

Policisté podle tehdejšího vyjádření mluvčího Jana Daňka neprokázali, „že by pohnutkou či motivem pro vydání morálně diskutabilních potisků na hrnky a trička bylo cokoliv jiného než zisk v rámci ekonomické činnosti“. Mluvčí dodal, že obecný zákaz zobrazování či veřejné prezentace jakýchkoliv symbolů nebo osob v českém právu zakotven není.

Šéf nakladatelství Naše Vojsko Emerich Drtina v médiích v době kauzy s tričky a hrnky s podobiznami nacistů uvedl, že prodejem předmětů nedělá propagaci.

Policie prošetřuje také nakladatelství Guidemedia

Policie zasahuje i u lidí spojených s nakladatelstvím Guidemedia, podle DeníkuN zatím nikdo z nich nebyl obviněn ani zadržen. Společnost vydala v posledních letech řadu neonacistických knih. Policie má dotyčné podezírat z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a z popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocid.

„Mohu uvést, že náš útvar (NCOZ) dnešního dne provádí úkony trestního řízení. Podrobnosti k těmto úkonům uvádět nebudeme. Podávání informací z trestního řízení má vyhrazeno Městské státní zastupitelství v Brně,“ uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Nakladatelství Guidemedia dříve vydalo projevy Adolfa Hitlera a čelilo obžalobě kvůli schvalování genocidy a podpory hnutí směřujícího k potlačení lidských práv a svobod. Loni ho Nejvyšší soud obžaloby zprostil. Vydalo také klasické dílo protižidovské propagandy, knihu Jedovatá houba nacistického spisovatele Ernsta Hiemera, kvůli prodeji této knihy podala letos trestní oznámení Federace židovských obcí.