Policie prohloubila spolupráci s horskou službou

Praha - Zrychlení záchrany pohřešovaných lidí v horských oblastech a společný letecký výcvik je cílem dohody, kterou dnes podepsali policejní prezident Oldřich Martinů a náčelník horské služby Jiří Brožek. Dohoda je součástí policejní reformy a přesně vymezuje spolupráci horské služby a policie, řekl dnes na tiskové konferenci Martinů.

V praxi to znamená zlepšení pomoci lidem, kteří se v horských oblastech ocitli v nouzi. Záchranáři by také měli být na místě rychleji díky tomu, že policie má své dlouholeté zkušenosti s vyhledáváním pohřešovaných lidí. Bezpečnostní složky by měly spolupracovat i při společném výcviku leteckých záchranářů a letových posádek. „Já osobně si od toho slibuji lepší součinnost, lepší spolupráci, tím pádem rychleji a kvalitněji poskytnutou pomoc,“ hodnotil dohodu Martinů.

Dohoda navazuje na dlouholetou koordinaci policie a horské služby, která dosud nebyla upravena ani v rámci policie, ani v rámci horské služby. Dokument umožňuje uzavírat rámcové smlouvy mezi krajskými ředitelstvími policie a jednotlivými oblastními horskými službami, a více tak specifikovat podmínky spolupráce pro daný region.