Podle zprávy ministerstva obrany radar nebude škodit zdraví

Praha - Podle nové závazné studie ministerstva obrany nebude mít případný radar v Česku negativní zdravotní dopady na občany. "Závěry předběžné zprávy o vlivu radaru na zdraví se potvrdily, a v některých parametrech byly výsledky dokonce ještě nižší," řekl České televizi mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

Zprávy by měla vycházet z materiálu, který v srpnu představili zástupci ministerstva obrany. Rozšířena by však měla být o závěry z nedávného expertního měření na Marshallových ostrovech, odkud chtějí Američané stanici do Česka přemístit.

Na Marshallových ostrovech experti pod vedením hlavního hygienika Michaela Víta mimo jiné měřili boční vyzařování stanice. Na základě toho byli také schopni přesněji určit ochranné zóny v okolí radaru.

Vít ve středu zopakoval, že by obyvatelstvo v okolí vysílače nemělo být vystaveno záření, které by mohlo překročit limity určené českými předpisy. Stanice by tak podle něj neměla být zdraví škodlivá.

Závěry první studie zpochybnili odborníci z Vysokého učení technického v Brně v srpnu zveřejněnou studii. Podle odborníků nebyla vstupní data studie, na které se mimo jiné podílel hlavní armádní hygienik, dostačující.

Definitivní rozhodnutí o tom, zda radar v Česku bude, nebo nebude, chce Washington od vlády slyšet nejpozději příští rok.