Pochodu extremistů v Jihlavě věnují policisté rozsáhlé přípravy

Jihlava - Policie chystá masivní opatření kvůli ohlášené sobotní demonstraci pravicových extremistů v Jihlavě. Pochodu ohlášenému jako uctění památky obětí druhé světové války by se podle svolavatelů akce mělo zúčastnit 150 až 250 lidí. Do Jihlavy se sjedou i odpůrci pravicových extremistů z řad Antifašistické akce.

„Policie zvýší počet hlídkujících policistů pořádkové i dopravní služby, připraveny budou speciální pořádkové jednotky. Účastníky pochodu doprovodí policisté na koních a policejní kynologové, průběh bude monitorovat policejní vrtulník,“ řekla dnes jihlavská policejní mluvčí Jana Kroutilová. Do Jihlavy míří také členové antikonfliktního týmu. Pochod budou monitorovat policisté v civilním oděvu včetně specialistů na problematiku extremismu.

Trasa povede z autobusového nádraží přes ulice Jiráskova, Dvořákova a Žižkova na Ústřední hřbitov. „V případě, že se extremisté vydají na pochod před 14:00, kdy budou končit volby do Evropského parlamentu, budou policisté hlídkovat u šesti volebních místností, které jsou na trase pochodu,“ řekl tajemník magistrátu Lubomír Dohnal. Magistrát podle něj nemůže akci zakázat, protože z oznámení nevyplývá, že by byla propagací fašismu.

Na jihlavskou demonstraci pravicových extremistů se chystají stejně jako loni také jejich odpůrci z Antifašistické akce. Stěžejním úkolem policie proto bude obě skupiny oddělit a zabránit jejich přímému kontaktu.

„Pokud by došlo k potyčkám a některá z komunikací by byla na delší dobu zablokovaná, máme připravena technická opatření k zajištění hromadné dopravy,“ řekl ředitel Dopravního podniku Josef Vilím. V sobotu dopoledne budou na trase pochodu odstraněny například odpadkové koše, kontejnery a další překážky, které by mohly případně způsobit komplikace.