Počet kybernetických útoků v Česku se v srpnu zdvojnásobil, terčem byly banky

Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) evidoval za srpen dvojnásobek kybernetických incidentů oproti červenci, a to 27. Za nárůstem podle úřadu stojí i ruská hacktivistická skupina NoName057 a její útoky na stránky českých bank. Úřad však neeviduje žádný velmi významný kybernetický incident. NÚKIB o tom informoval na svém webu.

„Ačkoli v srpnu i nadále převažovaly méně významné kybernetické incidenty, došlo k výraznému nárůstu incidentů významných. Sem spadaly zejména DDoS útoky na stránky českých bank, jejichž nedostupnost mohla ovlivnit velkou část široké veřejnosti,“ konstatoval úřad.

Při DDoS útoku počítače ovládané hackery zahltí napadený server velkým počtem dotazů a tím ho vyřadí z provozu. Tento způsob patří k jednomu z nejčastěji používaných typů útoků v kybernetické válce paralelní s konfliktem na Ukrajině. 

V srpnu, podobně jako v uplynulých měsících, převažovaly podle úřadu právě incidenty spadající do kategorie omezení dostupnosti služeb. Tentokrát tvořily více než čtyři pětiny veškerých incidentů. Převážná část z nich byla způsobena DDoS útoky.

Útok na banky i burzu cenných papírů

Kybernetickému útoku čelilo v závěru srpna několik bank. Potýkaly se s výpadky internetového a mobilního bankovnictví nebo svých webů. Hackeři však útočili například i na Elektrotechnický zkušební ústav či na internetové stránky Burzy cenných papírů Praha.

V červenci NÚKIB evidoval třináct kybernetických incidentů. Také tehdy žádný z nich podle úřadu nespadal do kategorie velmi významný.

Počty evidovaných kybernetických incidentů letos byly podle úřadu „ve vlnách“. V lednu jich úřad evidoval nadprůměrný počet 21, v únoru klesly na třináct, ale v březnu jich pak bylo rekordních 28. Duben se zase vrátil do průměru se čtrnácti evidovanými incidenty. Následující dva měsíce byly znovu nadprůměrné, květen s devatenácti kybernetickými incidenty a v červnu jich úřad evidoval 22.