Počet darovaných nocleženek se přes Vánoce více než zdvojnásobil

Hrnek čaje, teplá deka a sucho – bezplatně přenocovat v některé z nocleháren Armády spásy mohlo koncem roku více lidí bez domova než minulý rok. Od listopadu jim lidé zakoupili bezmála 17 tisíc nocleženek. Nejštědřejší byli dárci na Vánoce, kdy množství zakoupených poukazů narostlo dvojnásobně. Kromě noclehu nakupovali pro lidi bez střechy nad hlavou i ponožky.

Ještě v polovině prosince evidovala Armáda spásy zakoupení zhruba sedmi tisíc poukazů, po Novém roce se počty zakoupených nocleženek vyšplhaly až k téměř 17 tisícům. „Před Vánoci stoupá vlna zájmu nejen o nocleženky, ale obecně i o pomoc nejen lidem bez domova, ale všem ohroženým skupinám obyvatel,“ uvedla zakladatelka projektu Nocleženka Lenka Stejskalová. Očekává přitom, že letošní rok bude ještě úspěšnější než ten minulý, kdy lidé zakoupili 30 tisíc poukazů.

Největší zájem byl loni na přelomu ledna a února, kdy zemi zasáhly silné mrazy. Letos je zatím zájem dárců vyrovnaný.

Přes vánoční svátky využilo i několik set lidí možnost koupit Vánoční nocleženku s certifikátem, anebo koupilo lidem bez domova ručně pletené ponožky. „Jako Armáda spásy jsme měli společný projekt s Elpidou, kdy dárci v rámci projektu Ponožky od babičky zakupují pletené ponožky od babiček z Elpidy, a letos byla možnost, že by si je nenechali, ale věnovali je lidem bez domova,“ vysvětlila Stejskalová.

K lidem bez domova tak putovalo více než  tři sta párů hřejivých ponožek. „Ta solidarita před Vánoci je veliká,“ zhodnotila zakladatelka Nocleženky Lenka Stejskalová.

Ne každému se ale do noclehárny chce. Někteří bezdomovci raději zůstanou venku i za špatného a chladného počasí. „Nechtějí třeba proto, že mají nějakou špatnou zkušenost s pravidly v noclehárně, může to být proto, že chtějí zůstat doma, jakkoliv to může znít pro člověka žijícího pod střechou paradoxně. Může to být tím, že žijí v komunitě, nebo s partnerem, partnerkou, což ne všechny noclehárny pojmou,“ nastínil nejčastější důvody odmítnutí národní ředitel sociálních služeb Jan František Krupa.

Kapacity nocleháren tak podle Krupy dostačují. Přes svátky bylo v Praze nutné navýšit kapacity jen pro pár jedinců. „Jsou to jednotky, které využily noclehárny nad kapacitu, dvanáct, patnáct lidí. Teď očekáváme zájem zejména na východě republiky, kde meteorologové hlásí mrazy až minus 10 stupňů,“ dodal národní ředitel sociálních služeb Armády spásy Jan František Krupa.

Nocleženky mohou lidé darovat už třetím rokem

Projekt nocleženek odstartovala Armáda spásy přibližně před dvěma lety. Zakoupením poukazu lidé věnují noc v noclehárně jednomu člověku bez domova: dostane jídlo i možnost se osprchovat. Minimální cena poukazu je 100 korun, pokud dárce pošle vyšší částku, další peníze organizace využije na vybavení zařízení.