Po včerejším odstoupení je Severa opět šéf poslanců KDU-ČSL

Praha - Pavel Severa byl dnes zvolen do čela třináctičlenného poslaneckého klubu KDU-ČSL. Zvítězil v poměru hlasů sedm ku šesti a jeho mandát je stanoven na rok. Severa ve volbě uspěl poté, co sám včera na svou funkci nečekaně rezignoval. Na první pohled paradoxním průběhem chtěl staronový předseda lidoveckého poslaneckého klubu změnit technické podmínky volby a časové rozmezí mandátu.

Včerejší odchod z funkce Severa podrobněji vysvětlil tím, že nadcházející únorové výjezdní zasedání klubu by mělo připravovat nové vedení s pevným mandátem. I dnes se šéf lidoveckých poslanců zaštítil snahou o co nejlepší organizaci práce klubu. „Jsem rád, že bude dostatek času na přípravu programových záležitostí na lednové výjezdní zasedání klubu. Z tohoto důvodu jsem přivítal, že volba předsedy proběhla již dnes,“ uvedl.

Místopředsedové parlamentní frakce své funkce nesložili, a proto v nich zůstávají až do obvyklého termínu volby na únorovém zasedání. Při volbě z počátku letošního roku vystřídal Severa poslankyni Michaelu Šojdrovou, která je nyní první místopředsedkyní lidovecké frakce.

Jediný hlas rozhodoval v posledních třech volbách

Šojdrová se stala předsedkyní klubu v roce 2007, kdy zvítězila právě nad Severou opět v poměru 7:6. Při letošní únorové volbě zas tímtéž poměrem zvítězil Pavel Severa a o jediný hlas uspěl také v dnešním hlasování. Těsné poměry hlasování vypovídají o rozdělení klubu na poslance, kteří stojí za Čunkem, a na jeho kritiky, k nimž patří také Pavel Severa.

Michaela Šojdrová
Zdroj: ČT24