Po celé republice probíhá Tříkrálová sbírka. Loni vybrala rekordní částku

Tříkrálová sbírka v Praze a Pardubicích (zdroj: ČT24)

Popřejí lidem šťastný nový rok, zazpívají koledu, věnují drobný dárek a poprosí o příspěvek do zapečetěné pokladničky s logem Charity ČR. Tak podobně probíhá i letos až do 10. ledna po celé republice tradiční Tříkrálová sbírka. Loni se vybralo rekordních téměř 90 milionů korun.

Tři králové projeli i Pardubicemi. Jakub, Matyáš a Matouš věnují koledě veškerý svůj volný čas a nevynechají jediný den. Vloni přinesli v pokladničkách 70 tisíc korun. Na pardubickém Pernštýnském náměstí jim letos požehnal biskup Josef Kajnek.

V Praze koledníkům požehnal v kostele svatého Tomáše na Malé Straně v Praze arcibiskup Dominik Duka, společně pak dorazili k živému betlému na Staroměstském náměstí.

Tříkrálová sbírka je největší dobrovolnická akce v České republice a podporuje nemocné, potřebné a umírající.
Marie Hubálková
ředitelka Oblastní charity Pardubice

Na Pardubicku probíhá sbírka v 80 obcích, řekl její koordinátor Vojtěch Homolka. Loni výtěžek putoval na obnovu bývalé fary v Mikulovicích, kde pracovníci charity pečují o seniory. Letos by peníze měly směřovat hlavně na domácí hospicovou péči.

Přispět do sbírky lze také zasláním DMS KOLEDA na číslo 87 777 (cena jedné DMS je 30 korun, na pomoc potřebným jde 28,50 korun). Podpořit sbírku je možné rovněž příspěvkem na účet Tříkrálové sbírky číslo 66008822/0800 u České spořitelny, VS 777.

Sbírka navazuje na lidovou tradici tříkrálového koledování. Před 16 lety ji Charita ČR poprvé uspořádala jako celonárodní sbírku.