Platy pedagogů by měly příští rok vzrůst o devět procent, slíbil Plaga

Ministr školství Robert Plaga (ANO) se v pátek dohodl se zástupci školských odborů a zaměstnavateli na růstu platů učitelů pro příští rok o devět procent. Navýšení by tak mělo odpovídat tomu, na čem se Plaga domluvil loni s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO).

Plaga a šéf školských odborů František Dobšík informovali o dohodě po pátečním jednání školské tripartity. O přesném rozdělení peněz do základu a nadtarifů se podle nich ještě bude jednat.

„Shodli jsme se na tom, že devítiprocentní růst platů pedagogických pracovníků je něco, s čím jdeme do rozpočtového vyjednávání, co je v podstatě naplněním vládního slibu,“ uvedl Plaga. „Obě dvě strany i ministerstvo jako třetí strana vyjádřily jasnou podporu tomu, že se pak dohodneme na dělení na tarifní a nadtarifní složku,“ řekl.

Podle něj se podařilo navýšit nadtarifní složky již v minulých letech a nyní je třeba najít rovnováhu. „Moje představa rozhodně není, že by to mělo většinově směřovat do nadtarifních složek platů,“ uvedl. „Bavíme se o rozdělení od šesti procent do tarifní částky až po osm procent do tarifní částky,“ řekl. Podle Dobšíka by do pevného základu platu mělo jít peněz co nejvíc.

Průměrný výdělek učitelů v prvním čtvrtletí letošního roku činil 38 951 korun hrubého měsíčně. Průměrná mzda v tuzemsku byla 34 077 korun. Podle původního vládního slibu se měly platy pedagogů v příštím roce dostat v průměru ke 47 tisíc korun hrubého měsíčně.

Co se týká nepedagogů, školská tripartita se podle Dobšíka shodla, že jejich platy by měly vzrůst o nejméně sedm procent. Podle Plagy by to mělo stačit na navýšení výdělků nepedagogů do příštího roku zhruba na průměrných 26 tisíc korun, jak slíbila vláda. V prvním letošním čtvrtletí brali nepedagogové ve školách v průměru 21 589 korun. Požadavky odborů se vyjasní podle toho, jaká budou na začátku září data o platech za první pololetí tohoto roku, řekl Dobšík. 

Investice do lidí je dobrou investicí, míní Dobšík

Školští odboráři jsou si podle svého předáka vědomi současné situace, kdy vláda prosadila v důsledku krize kvůli epidemii koronaviru půlbilionový rozpočtový schodek místo původních 40 miliard korun. „Státní rozpočet je v jakémsi propadu. I my se na tom budeme podílet, ale jsme zastánci toho, že investice do vzdělávání, potažmo do lidí, je dobrou investicí,“ zhodnotil Dobšík.

Výdělky pedagogů by se podle odborového předáka měly přiblížit k 80 procentům průměrných příjmů lidí s vysokoškolským vzděláním, což by mělo pomoct zatraktivnění učitelské profese. Dobšík podotkl, že učitelé v minulosti brali v průměru kolem 60 procent toho, co jiní zaměstnanci se srovnatelným vzděláním.

Plaga dodal, že se bude snažit z evropských peněz vyjednat část na potřebné dovybavení nejen základních, ale i mateřských a středních škol pro případnou výuku na dálku v souvislosti s opatřeními proti koronaviru. Základní školy dostanou na nákup počítačů a další techniky tento rok od státu 1,3 miliardy korun navíc.