Pět let od požáru Libušína finišují řemeslníci na Pustevnách s novou stavbou

Události ČT: Pět let od požáru Libušína řemeslníci na Pustevnách finišují s novou stavbou (zdroj: ČT24)

Přesně pět let uplynulo od požáru, který zničil historickou chatu Libušín na beskydských Pustevnách. Na místě spáleniště už stojí nová stavba. Úplně hotovo ještě není, ale víc než stomilionová obnova památky má skončit ještě letos.

Chatu Libušín zničily plameny před pěti lety, v noci na 3. března 2014. Z národní kulturní památky navzdory úsilí hasičů zbyly jen trosky. Po pěti letech však řemeslníci pomalu dokončují novou stavbu, která nahrazuje a věrně napodobuje tu původní.

Silueta je hotová a na nenabarvených částech jsou patrné tmavé původní trámy. Ostatní vyrobili tesaři ručně po vzoru předků. I uvnitř dbají na každý detail.

Přesto se však oproti předchozímu stavu dočká budova některých vylepšení. Nově třeba bude jídelna v chatě přístupná i pro hendikepované. Původně tuto možnost neměli. Nové je i zařízení, které má dřevěný skvost ochránit před dalším ohněm.

„V půdním prostoru vidíme rozvody hasicího systému. Zrovna v této části bude hasicí systém vodní,“ ukázal v podkroví technický náměstek Národního muzea v přírodě Milan Gesierich. V nejcennější části Libušína bude použitý plynový hasicí systém. „A to z toho důvodu, aby nedošlo k poškození maleb a nejvzácnějších sgrafit,“ vysvětlil.

Obnova stavby má vyjít na 110 milionů korun. Z toho šedesát milionů zaplatí Ministerstvo kultury, čtyřicet pokryje pojištění. Víc než deset milionů vynesla veřejná sbírka. Přesný termín znovuotevření symbolu Pusteven ještě není jasný.

„Předpokládám, že by stavba měla být dokončena do konce letošního roku, rádi bychom dodrželi přesně ten pátý rok od vyhoření,“ řekl ředitel Národního muzea v přírodě Jindřich Ondruš.

Podle výsledků vyšetřování mohl za požár nejspíš řemeslník, který o sedm let dříve zanedbal opravu komína. Státní zástupce chce muže z Karvinska na jaře obžalovat z obecného ohrožení z nedbalosti.

  • Chata Libušín se nachází na Pustevnách. Otevřena byla v roce 1899. Na výzdobě interiéru se podílel malíř Mikoláš Aleš. V roce 1995 byla prohlášena národní kulturní památkou. Původní Libušín, který sloužil jako restaurace, patřil k symbolům beskydských Pusteven. Objekt v roce 2014 vyhořel. Horskou chatu Libušín a sousední Maměnku postavil slavný slovenský architekt Dušan Jurkovič ve stylu lidové secese s valašskými prvky. Odborníci je řadí mezi jeho nejcennější díla.
  • Areál na Pustevnách tvoří výletní ubytovny, které Jurkovič vystavěl v letech 1897 až 1899. Vynikají vyřezávanými dřevěnými prvky, které mají dekorativní i nosnou funkci. Pro Jurkovičovy stavby je typická výrazná barevnost – a to zvenku i uvnitř. Interiéry Libušína zdobily motivy z valašských i slovenských pověstí. Maloval je akademický malíř Karel Štapfer podle návrhů Mikoláše Alše. K unikátům patřily i tři secesní lustry, příborník, skleník či hodiny.