Pecina: Knihovna na Letné nikdy stát nebude

Praha - Ministerstvo kultury by mělo zrušit mezinárodní architektonickou soutěž na novou budovu Národní knihovny, pokud dojde k závěru, že její průběh nebyl v pořádku. Myslí si to šéf Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Pecina. Na nekorektnost soutěže si v minulosti stěžovali architekti, kteří se klání spolu s Janem Kaplickým rovněž účastnili. Antimonopolní úřad je ale už dvakrát zamítl s tím, že mu nepřísluší zabývat se soutěží, která se konala podle pravidel Mezinárodní unie architektů. Nový podnět podal náměstek ministra kultury František Mikeš. ÚOHS už požádal o pomoc Brusel, nyní čeká na zpracování posudků.

„Soutěž byla mimo naši pravomoc. Pokud o ní má ministerstvo kultury pochybnosti, protože pan ministr je v konečném důsledku ten, kdo za to bude zodpovědný, doporučil jsem, ať si zakázku zruší sami,“ řekl ČT Pecina a dodal, že v tuto chvíli nemá žádný podklad, který by mohl rozhodnutí o soutěži změnit.

Pecina se domnívá, že mezinárodní soutěž rozhodně nebyla podle  měřítek českého zákona v pořádku. „Zadavatel, tedy Národní knihovna, měl ale právo využít výjimky ze zákona a k vyhodnocení soutěže použít jinou proceduru. Ocitl se tak mimo režim zadávání veřejných zakázek a mimo dosah Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ vysvětlil.

Úřad podobnou věc prý nikdy neřešil. Pro větší právní jistotu proto požádal o pomoc Brusel, který ale požaduje zpracování oponentního posudku. Ten už úřad zadal. Další kroky podnikne podle toho, jaké výsledky přijdou. Ministerstvo kultury svůj postoj podle Františka Mikeše zváží až s ohledem na stanovisko Bruselu. Rozhodnutí ÚOHS je pravomocné. Možnost obnovení správního řízení je proto podle Peciny velmi malá. 

Budova Národní knihovny, kterou navrhl architekt Jan Kaplický, ale v Praze na Letné podle Peciny nikdy stát nebude, protože současný návrh stavby odporuje územnímu plánu. Změnu územního plánu by současné pražské zastupitelstvo prý nikdy neschválilo. „Jenže takto otevřeně to nikdo panu Kaplickému neřekne. Nikdo si to nechce vzít na triko, protože by mohl vypadat takzvaně nekulturně. Tak čekají na mne, abych to zakázal a abych nekulturně vypadal já,“ dodal.

Magistrát takové tvrzení odmítá, že by stavbu knihovny už pohřbil, je podle vedení nesmysl.„ Zastupitelé zatím o ničem nerozhodují s výjimkou změn územního plánu a ty nejsou pro stavbu blobu podmínkou. Problémy jsou tedy jinde,“ uvedl ve zprávě primátor Pavel Bém. Vyjádření Peciny odmítl komentovat. „Je to privátní problém jedné politické strany,“ poznamenal Kaplický.   

Stavbou Národní knihovny podle návrhu Jana Kaplického, který v mezinárodní architektonické soutěži zvítězil, se už řadu měsíců zabývá tým Národní knihovny i skupina odborníků. Na svém závěrečném jednání koncem února nerozhodl a sdělil, že se bude čekat na vyjádření antimonopolního úřadu. Není totiž jasné, zda je možné na základě výsledků mezinárodní architektonické soutěže vyhlásit veřejnou zakázku.

Koncem března může podle pravidel mezinárodní soutěže Kaplický od dohody s knihovnou ustoupit. Pokud to udělá, dostane 160 tisíc eur a budovu může postavit jinde.

Chobotnice
Zdroj: ČT24