Paroubek připustil toleranci menšinové vlády ODS, podmínkou jsou předčasné volby

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek několik hodin před zahájením volebního kongresu vládní ODS připustil možnost podpory menšinové vládě občanských demokratů, pokud by ji na kongresu prosadil kandidát na šéfa strany Pavel Bém. Podmínkou by ale musely být "rychlé předčasné volby". Menšinová vláda ODS by mohla fungovat do konce českého předsednictví EU. Bém, který mluví o menšinové vládě jako řešení současných problémů vlády ve sněmovně, ale Paroubkovu nabídku nepřímo odmítl.

Na odpolední tiskové konferenci šéf ČSSD zdůraznil, že své vyjádření
nemínil jako podporu Bémovi. „To by byl polibek smrti,“ uvedl Paroubek s
tím, že je v konfliktu Béma s Topolánkem „naprosto neutrální“.

„Menšinová vláda už v tuhle chvíli existuje. Neopírá se o podporu většiny poslanců. Pokud by si ODS přiznala fakt, že se opírá jen o menšinu poslanců, bylo by logické si říci, že už není schopná prosadit nic ze svého programu a bylo by logické směřovat ke konci, k předčasným volbám do Poslanecké sněmovny,“ uvedl pro ČT Paroubek.

Podle něj by ČSSD mohla připustit fungování menšinové vlády ODS několik týdnů tak, aby se stihly připravit volby. Jako možný termín konání předčasných voleb označil Paroubek začátek června, kdy se budou konat i volby do Evropského parlamentu.