Paroubek: Mise nepodpořím, v Afghánistán nemám důvěru

Praha - Čeští vojáci ze zahraničních misí domů pravděpodobně nepojedou. Vláda dnes schválila přepracovaný a kompromisní plán zahraničních misí české armády, ve kterém vyšla vstříc i opozičním požadavkům. Nová podoba armádních misí tak ve sněmovně dostane vedle vládních hlasů pravděpodobně podporu i některých sociálních demokratů. Jejich předseda Jiří Paroubek se však pro nevysloví, v případě afghánské mise postrádá její smysl a nemá k ní důvěru. Vyplývá to z jeho vyjádření v dnešních Událostech, komentářích.

„Severoatlantická aliance má v Afghánistánu 50 000 vojáků, žádných zvláštních vojenských výsledků zde však nedosáhla,“ řekl lídr ČSSD Jiří Paroubek. Podle něj by měla vláda s představiteli NATO diskutovat o cílech a smyslu celé afghánské války. Ten zatím předseda sociálních demokratů spíše postrádá. Odmítl také jakékoliv radikální navyšování počtu vojáků v oblasti. „Vietnamizace konfliktu je pro nás nepřijatelná,“ zdůraznil.

„V tuto chvíli zajišťuje celá mise jen to - a to v ideálním případě - že má afghánská vláda kontrolu nad oblastí hlavního města Kábulu a větších měst. To je veškerý výsledek. Prezident Karzaí se změnil spíše na kábulského starostu,“ kritizoval situaci v Afghánistánu Paroubek. Bylo by podle něj ideální, kdyby se čeští vojáci z oblasti do konce tohoto roku stáhli.

Jiří Paroubek v Událostech, komentářích o misích české armády (zdroj: ČT24)

Paroubek: Peníze na mise mají patřit sociálnímu rezortu

Podle svých slov proto nepodpoří ani kompromisní vládní návrh. Varoval navíc, že vláda hradí účast českých vojsk v zahraničních spojeneckých misích z financí určených pro sociální oblast. „Je to drahé a pro významnou část obyvatel nepřijatelné,“ uzavřel Paroubek.

Poslanecká sněmovna bude o armádním „mandátu“ rozhodovat 3. února. Pokud by jej neschválila, hrozilo by, že se čeští vojáci budou muset do konce prvního čtvrtletí tohoto roku stáhnout ze všech misí. Zatím se ale zdá, že vládní plán získá podporu.

Sociální demokracie však nechce otázku ukončit únorovým hlasováním. Její předseda vyzval vládu k diskusi o cílech a smyslu operace. Česká účast v ní je prý zbytečně rozsáhlá. „Je třeba uvažovat o redukci. Sousední Slovensko má v Afghánistánu 170 vojáků. My jich tam máme i při současném snížení podstatně více,“ řekl Paroubek.