Paroubek by chtěl do voleb prosadit snížení poplatků v lékárnách

Praha - Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek by chtěl ještě do květnových parlamentních voleb ve sněmovně prosadit snížení poplatků v lékárnách na desetikorunu za recept. Kompromis, který by byl přijatelný pro středové strany - lidovce a zelené, by chtěl najít nejen pro snížení poplatků, ale i pro vyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci. Řekl to v rozhovoru pro server iDnes.cz.

Stačilo by podle něj ponechat placení pouze symbolické částky, třeba deset korun za recept. To by považoval za kompromis přijatelný pro lidovce a zelené. Nyní se v lékárnách platí 30 korun za každou položku na receptu.

Kromě třicetikorunového poplatku za každou položku na receptu nemocní platí ještě 30 korun za návštěvu u lékaře, 60 korun za každý den v nemocnici a 90 korun za návštěvu pohotovosti. Jisté zmírnění už se podařilo ve sněmovně prosadit, a to pro děti do 18 let, které nemusí platit poplatky u lékaře. Spolu s důchodci pro ně byl také na polovinu snížen pětitisícový limit všech poplatků zaplacených za rok.

Pro návrh ČSSD, aby se platila nemocenská i v prvních třech dnech nemoci, zatímco nyní nemocní nedostávají nic, by chtěl lidovce a zelené Paroubek získat oddálením platnosti této legislativní změny. „Kompromis by mohl být, že ten náš návrh začne platit až od ledna 2011,“ uvedl.