Padlé vojáky si připomněli v Praze i Afghánistánu. Vojenský fond vyhlásil sbírku pro jejich rodiny

Američané, afgánské úřady i česká armáda pracují na vyšetření sebevražedného útoku u základny v Bagrámu (zdroj: ČT24)

Svíčky a květiny přibývají před budovou armádního generálního štábu v pražských Dejvicích. Armáda zde zřídila pietní místo na památku tří českých vojáků, kteří zahynuli v neděli při sebevražedném útoku v Afghánistánu. Vojenský fond solidarity vyhlásil ve prospěch jejich rodin mimořádnou finanční sbírku. Přímo v neklidné asijské zemi zatím probíhá vyšetřování okolností útoku. Běžné patrolování čeští vojáci pozastavili, prozatím zůstávají na základně.

„Zatím máme pozdržený operační úkol, to znamená, neprovádíme běžnou činnost – patrolování mimo základnu. K obnovení dojde, až budeme přesně vědět, co se stalo, proč a jak se to stalo,“ shrnul současnou situaci českých vojáků na základně Bagrám zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Verner.

Vojáci, kterých je v Afghánistánu zhruba dvě stě padesát, tak zároveň dostali příležitost zotavit se po ztrátě tří druhů. S tím jim na dálku pomáhají i blízcí z Česka. Na web armády jim píšou povzbudivé vzkazy a vyjadřují soustrast.

Pro rodiny tří padlých vojáků vyhlásil mimořádnou finanční sbírku Vojenský fond solidarity. Lidé mohou peníze posílat do konce srpna, a to na účet nebo dárcovskou SMS zprávou.  

Postižené rodiny mohou také čerpat finanční i třeba psychologickou pomoc od státu, využít mohou i služeb kaplanů. Podle zákona mají nejbližší příbuzní nárok na úhradu nákladů na pohřeb, na sirotčí důchod nebo na jednorázové odškodné, které se odvozuje od minimální mzdy a může dosáhnout až jejího 240násobku, tedy necelých tří milionů korun, sdělil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

  • převodem na účet č. 44665522/0800, variabilní symbol 918
  • dárcovskou zprávou podle částky, kterou chce dárce přispět, ve tvaru DMS VFS 30, DMS VFS 60 nebo DMS VFS 90 na číslo 87777

Vzhledem k věku vojáků u bojových útvarů často po padlých zůstávají rodiny s malými dětmi. Podle zákona mají pozůstalí nárok mimo jiné na jednorázové odškodné a na mimořádné jednorázové odškodné. Jednorázové odškodné dostávají manželky či manžel a děti ve výši třicetinásobku minimální mzdy, nyní tedy 366 tisíc korun. Pokud s padlým vojákem žijí v jedné domácnosti rodiče, mají dohromady nárok na stejnou částku.

Pokud voják zemře při rizikových činnostech na území ČR nebo za zvlášť nebezpečných podmínek ve službě v zahraničí, dostane manželka či manžel a děti od státu jednorázové mimořádné odškodnění dvěstěčtyřicetinásobek minimální mzdy, tedy asi 2,9 milionu korun. Manželka a děti mají také nárok na úmrtné pro pozůstalé, které záleží na délce služby a odpovídá jednomu až devíti hrubým měsíčním platům.

Zástupce náčelníka GŠ: „Zatím máme pozdržený operační úkol, to znamená, neprovádíme běžnou činnost.“ (zdroj: ČT24)

Památku vojáků si připomínají lidé v Praze, pietní akt proběhl i v Bagrámu

Památku padlých si přicházejí lidé se svíčkami a květinami připomenout na pietní místo u památníku válečných obětí před budovou generálního štábu. „Jsme na místě něco málo přes půl hodiny a od té doby přišla zhruba desítka lidí. Lidí, kteří vojáky ani neznali, ale chtěli jim vyjádřit úctu, ale také lidí, kteří s nimi v minulosti pracovali nebo se s nimi potkali,“ popsala v poledne redaktorka ČT Petra Tuháčková.

Přišla také matka vojáka, který v Afghánistánu sloužil v době, kdy jiný sebevražedný útok připravil o život čtyři Čechy, pátý později zemřel v nemocnici. „Byl na misi a týden předtím se stalo, že ti čtyři tam zemřeli. Tak mě to vždycky dojme a říkám si, že tady mohu na všechny zavzpomínat,“ řekla. Podobně hovořila také matka vojenského lékaře, který v minulosti působil v Afghánistánu. „Vím, co jsem prožívala, bylo to hrozné,“ podotkla.

S padlými se loučili i přímo v Afghánistánu. „Americká strana již provedla velice pietní rozloučení přímo na Bagrámu, kterého se zúčastnili naši vojáci,“ uvedl Jiří Verner. Na padlé vzpomínají i vojáci u jejich domovského útvaru v Táboře. Velitel 42. mechanizovaného praporu Daniel Cekul řekl, že ostatní vojáky tragická událost zasáhla. „Ale nesou to všichni statečně,“ ujistil.

Dodal, že všichni tři muži byli na misi dobře připraveni. Zatímco Patrik Štěpánek a Kamil Beneš byli na zahraniční misi poprvé, Martin Marcin před osudnou afghánskou absolvoval čtyři jiné – dvakrát působil v Kosovu a dvakrát v Afghánistánu.

Pietní místo na základně Bagrám v Afghánistánu na počest tří českých vojáků, kteří zemřeli při útoku sebevražedného atentátníka
Zdroj: ČTK/Armáda ČR/Armáda ČR/Radim Hanzl

Pieta po příletu pozůstatků. Za účasti prezidenta

Hlavní pietní akt se potom uskuteční ve středu na starém ruzyňském letišti, kam odpoledne přiletí speciál z Afghánistánu s pozůstatky tří vojáků ze 4. brigády rychlého nasazení 42. mechanizovaného praporu v Táboře. Původně armáda předpokládala, že přistane kolem páté hodiny, později Jiří Verner upřesnil, že by měl přiletět již před čtvrtou odpoledne.

Pietě by měl předcházet zvuk sirén. Premiér Andrej Babiš požádal generálního ředitele hasičského sboru Drahoslava Rybu, aby ve středu v poledne „na počest padlých českých vojáků v Afghánistánu (…) zazněly sirény po celé České republice“.

Ryba pak ujistil, že se tak stane. „Tento krok je výjimečný, ale není zcela nestandardní,“ podotkl. Připomněl, že sirény zněly v roce 2014 na památku vojáků, kteří tehdy padli v Afghánistánu, a také loni na památku hasiče, který zahynul při zásahu ve Zvoli.

Již v neděli potvrdil Hrad, že se aktu po příletu zúčastní prezident republiky Miloš Zeman, který je z titulu své politické funkce také vrchním velitelem ozbrojených sil. O své účasti ujistil také ministr obrany Lubomír Metnar. 

Přesnou podobu pietního ceremoniálu armáda nyní připravuje. Před čtyřmi lety, kdy při sebevražedném útoku zemřelo celkem pět českých vojáků, vynesla rakve z letadla čestná stráž a uložila na černě zahalené katafalky na letištní ploše. Vojenský kaplan poté přednesl smuteční řeč a modlitbu za zemřelé. Pietní akt zakončila státní hymna.

Tehdy se pietní akt odehrál ve Kbelích. Tentokrát se tak stane na staré Ruzyni, protože se na vojenském letišti na severu Prahy rekonstruuje přistávací dráha.