Několik kamionů ovoce a zeleniny určených pro školáky dostanou děti a senioři v domovech po celé republice. Potraviny, které by se mohly rychle zkazit, budou rozvážet potravinové banky těm nejpotřebnějším. Zároveň přiznávají, že potravin ze zavřených jídelen a restaurací čekaly víc. Palčivým problémem jsou chybějící trvanlivé potraviny, které také kvůli zrušené jarní sbírce ze skladů rychle mizí.
Ovoce a zeleninu ze škol dostanou domovy dětí a seniorů. Potravinové banky prosí o trvanlivé jídlo
Na základě zkušenosti z jara čekaly potravinové banky nabídky nevyužitého jídla od zavřených jídelen a restaurací. Jak ale potvrzují oslovené organizace, po uzavření provozoven telefon zazvonil jen jednou.
Nevyužité potraviny bankám nabídl projekt Ovoce a zelenina do škol. „Logistické centrum potravinových bank aktuálně přijímá velké množství dodávek ovoce a zeleniny, které byly určeny pro školáky. Jedná se řádově o několik kamionů,“ uvedla ředitelka Potravinové banky Central Dana Růžičková. Z centrálního skladu ovoce a zeleninu řidiči jednotlivých potravinových bank vyzvednou a rozvezou do dětských domovů, domovů pro seniory nebo například Armádě spásy.
Restaurace tentokrát přebytečné jídlo nenabídly. „Čekala jsem, že to bude podobné jako na jaře, ale kupodivu ne,“ řekla Věra Doušová z Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj. „V březnu a dubnu řidiči pomalu nestíhali potravinové dary svážet,“ dodala Doušová.
Restaurace jsou lépe připraveny, nemají zbytky
Důvod je přitom celkem jednoduchý, restaurace po jarní zkušenosti vývoj předpokládaly a dokázaly se na něj připravit. „Ještě před krizí jsme prodali kolem 400 obědů za den, aktuálně je to kolem 70. Ty prodáváme přes výdejové okénko nebo rozvážkové služby. I díky tomu naštěstí nemusíme vyhazovat tolik zásob, protože jsme pravidelně situaci monitorovali a nemáme toho tolik na skladech,“ potvrzuje Martin Jirout z restaurace v pražských Dejvicích.
Sklady potravinových bank se tak tenčí. „Od jara se situace s trvanlivými potravinami zhoršila. Aktuálně máme na skladech poměrně velké množství sladkostí, i za ty děkujeme, ale naším cílem je přinést potřebným plnohodnotnou stravu. Potěší nás tak těstoviny, konzervy nebo zavařeniny,“ upřesnila Romana Sýkorová z Potravinové banky pro Brno a Jihomoravský kraj. Zároveň dodala, že příspěvky od dárců putují do více než 90 organizací po celém kraji.
O něco lepší situace panuje ve skladech v Moravskoslezském kraji. „Momentálně probíhá krajská potravinová sbírka, která se pořádá při příležitosti mezinárodního dne chudoby,“ popsala situaci Sabina Keprdová z Potravinové banky Moravskoslezského kraje. Stejně ale jako ostatní banky vyhlížejí listopadovou celonárodní sbírku, která je v plánu 21. listopadu.