Opencard: Vyšetřovací komise si stěžuje na postup žalobkyně

Praha - Poslanci ze sněmovní vyšetřovací komise k Opencard si v dopise stěžují na postup žalobkyně v kauze. Podle nich nedokázala uspokojivě odpovědět na některé jejich otázky. Poslali kvůli tomu dopis nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi. Soud v únoru uložil pětici bývalých úředníků magistrátu zatím nepravomocné podmínky. Komise mimo jiné prošetřuje, jestli by odpovědnost neměli kromě úředníků nést i bývalí radní.

Schwarz: Nejvyššímu státnímu zástupci jsme zaslali dopis (zdroj: ČT24)

„Dopis se týká paní doktorky Máchové. Nejvyššímu státnímu zástupci v něm naznačujeme, co nám vadí a co se nám nelíbilo ohledně její výpovědi,“ uvedl předseda komise k Opencard Bronislav Schwarz (ANO).

V dopise je podle něj naznačeno, jak Dagmar Máchová vypovídala. „Vytýkáme jí malou aktivitu při práci, která z výslechu byla patrná a vytýkáme jí i pravděpodobná pochybení. Jestli jsou naše výtky správné, to se dozvíme později, až bude věc prošetřena,“ dodal. Nejvyšší státní zástupce na dopis reagoval okamžitě. V odpovědi předesílá, že věc předá na městské státní zastupitelství k dalšímu prošetření.

Podle některých poslanců vyšetřovací komise pochybila žalobkyně Máchová hned několikrát. Za největší problém považují to, že vyšetřování rozdělila na dílčí části. Podle nich policie nestíhala bývalé vedení Prahy v čele s exprimátorem Pavlem Bémem právě kvůli postupu Máchové. Vadí jim také, že bývalý úředník IT oddělení na pražském magistrátu Jiří Chytil, který prý s policií spolupracoval a upozornil na korupci, skončil jako zatím nepravomocně odsouzený. Podle Daniela Korteho (TOP 09) prý Máchová uvedla soud v omyl, když sdělila, že Chytil nespolupracoval.