Odstraňování graffiti z Karlova mostu může trvat až dva týdny

Události: Oblíbené české památky se potýkají s vandalismem (zdroj: ČT24)

Obrazec, který na pilíř Karlova mostu nasprejovali dva němečtí turisté, začne restaurátor odstraňovat zřejmě nejpozději začátkem příštího týdne. Zvolit musí takovou metodu, která neponičí kámen. Práce by tak podle odhadů mohly trvat až čtrnáct dní. S vandaly se přitom mnohdy potýkají i jiné české oblíbené památky.

Zatímco dva německé sprejery už soud ve zrychleném řízení potrestal, graffiti na Karlově mostě zůstává. Město zatím odhadlo škody na čtyřicet tisíc korun.

Podle restaurátora Jana Mjartana bude obtížné odstranit zejména modrou část obrazce.„Tady není důležitý ani ten rozměr, ale intenzita znečištění. Černá půjde líp, tyrkysová nebo zelenomodrá barva možná odolá více,“ odhaduje.

S prací, která může trvat až čtrnáct dní, by měl restaurátor začít nejpozději začátkem příštího týdne. „První operace, která zde nastane, bude preventivní zvlhčení zdi vodou. Potřebujeme, aby porezní systém tohoto měkkého kamene byl vyplněný vodou,“ vysvětlil Jan Mjartan. Pokud by totiž kámen zůstal suchý, stékající barva by se na něm zachytávala a hrozilo by tak další znečištění stěny.  

Karlův most přitom není jedinou pražskou památkou, která se stala terčem vandalů. Například Galerie hlavního města Prahy investuje především do oprav soch kolem 200 tisíc korun ročně. Jenom odstraňování graffiti vyjde na desítky tisíc. 

S náporem a neukázněností turistů se potýká například Lennonova zeď na pražském Velkopřevorském náměstí. Kultovní místo patří řádu maltézských rytířů, který proti autorům nápisů nikdy nezasahoval, ani je nijak neomezoval, protože vzkazy vyjadřovaly protest proti minulému režimu.

Tento náboj ale vyvanul a dnes připomínají opět spíš dílo vandalů. Duchovní řád navíc tvrdí, že průvodci některých organizovaných skupin rozdávají na místě spreje zahraničním turistům, kteří pak na zeď kreslí nesmyslné či sprosté nápisy a symboly.

„Každý má pocit, že tu může něco napsat, a to nemá vůbec nic společného se starou myšlenkou odporu proti komunismu, je to jenom poškození cizího majetku,“ uvedl Johannes Lobkowitz, kancléř českého velkopřevorství řádu maltézských rytířů.

Řád proto chce veškeré psaní definitivně zakázat a podal trestní oznámení kvůli nelegálnímu sprejerství. Plochu nechá nejprve přebílit a potom obnovit street artovými umělci.

Památky v obležení

České památky jsou v létě v obležení turistů, vůbec nejrušněji je kolem nich v srpnu. Mezi jednu z nejnavštěvovanějších českých památek patří Lednicko-valtický areál. I ten poškozují vandalové. Na samotný zámek si samozvaní umělci sice ještě netroufli, minaret uprostřed tamního parku se ale jejich cílem stává celkem pravidelně. 

Některé nápisy jsou podle kastelánky lednického zámku Ivany Holáskové vyryté natolik hluboko, že i po opravě zůstanou viditelné. „Ty nápisy jsou i dost vysoko,“ uvedla kastelánka.„Předpokládám, že to byli sportovně zdatní návštěvníci, kteří si vypomohli vzájemně a vyzvedli se do výšky,“ upřesnila.

Památky
Zdroj: ČT24

I když je lednický minaret pod dohledem kamer, správcům se dosud žádného vandala chytit nepovedlo. V nedalekém Brně naopak pomohly zmařit pokus odnést z barokní kašny Parnas v centru Brna kovový chrlič. „Naštěstí se nestává příliš často, že bychom museli u Parnasu zasahovat, v průměru je to jednou do roka. Zpravidla ale nejde o ničení, spíše se někdo snaží do kašny nebo přímo na ni vylézt,“ popsal mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.