Odstartovaly státní maturity. „Zkoušku dospělosti“ dělá téměř 70 tisíc studentů

Události: Za přísných hygienických pravidel začaly státní maturity (zdroj: ČT24)

Na středních školách začínají didaktické testy státních maturit. Původně se měly konat na začátku května, kvůli pandemii ale startují až 1. června. Podle údajů Cermatu se k nim přihlásilo 68 036 maturantů, což je zhruba stejně jako loni. Dalších zhruba 9200 lidí by mělo dělat státní maturity v odloženém, náhradním nebo opravném termínu. Zkoušky provázejí zvýšená hygienická opatření.

S rozestupy, po dezinfekci rukou a s čestným prohlášením o neexistenci příznaků nemoci covid-19 začali maturanti psát testy státních maturit. Za dodržení těchto podmínek nemusí mít roušky. Podle ředitelů škol to program příliš nenarušilo a zkoušky jsou bez komplikací.

„Všechno dnes ráno klaplo, komplikace žádné nebyly,“ řekl Jiří Zajíček, který řídí Masarykovu střední školu chemickou v Praze 1 (MSŠCH).

Podobně se vyjádřili i ředitelka Gymnázia Nad Štolou v Praze 7 Renata Schejbalová a ředitel Smíchovské střední průmyslové školy (SSPŠ) v Praze 5 Radko Sáblík. „Čestné prohlášení dávali maturanti při příchodu do školy na vrátnici,“ doplnil. 

Studenti zasedli do lavic. Čekají je maturitní zkoušky (zdroj: ČT24)

K maturitě šli i studenti v Orlové

Díky výjimce hygieniků mohlo jít k testům nakonec i jedenáct studentů gymnázia v Orlové na Karvinsku. Jejich spolužačka se nakazila koronavirem a oni museli do karantény. Původně to přitom vypadalo tak, že budou maturovat až na podzim. Test orlovští gymnazisté museli psát v jiné budově než ostatní studenti. 

„Podmínkou Krajské hygienické stanice bylo, aby těmi zadávajícími byli dva vyučující, kteří jsou taktéž v karanténě,“ uvedl ředitel gymnázia v Orlové Pavel Kubínek. 

Maturanti dali spíše přednost angličtině před matematikou

V dopoledním bloku úvodního dne maturit čekaly studenty testy z francouzštiny a matematiky – tu si ale vybrala jen pětina maturantů. Stejně jako v minulých letech před ní dala přednost angličtině, která je součástí odpoledního bloku.  

Matematika měla ve srovnání s angličtinou v posledních letech vždy vyšší neúspěšnost. Test z ní loni nezvládlo 15,5 procenta maturantů, což byl ale o 6,3 procentních bodů lepší výsledek než o rok dříve. Předtím se neúspěšnost šest let držela mezi zhruba 20 procenty a 23,5 procenta. Z testu v angličtině propadlo loni 3,6 procenta maturantů, kteří ho dělali poprvé.

I kvůli vysoké neúspěšnosti maturantů z matematiky ministr školství Robert Plaga (ANO) připravil návrh na zrušení povinné zkoušky z matematiky, která by jinak měla být zavedena od příštího jara. Sněmovna návrh již schválila, Senát by o něm měl rozhodnout v červnu. Plaga předlohu zdůvodnil tím, že nejdřív se ve školách musí zlepšit výuka.

To čeština zůstává základním kamenem státní zkoušky. Je povinná pro všechny studenty. Didaktický test budou maturanti psát v úterý, kdy některé z nich čekají také testy z cizích jazyků. Testování skončí ve středu nepovinnou obtížnější variantou zkoušky z matematiky – k ní se ale přihlásilo jen asi pět procent zájemců.

Maturitní slohy jsou zrušené

Součástí státních maturit jsou standardně i slohy z češtiny a cizích jazyků. S ohledem na to, že se 11. března kvůli šíření koronaviru zavřely školy, je ale pro letošní rok ministerstvo zrušilo. Měly se konat 8. a 30. dubna. 

Podle ředitelky Cermatu Michaely Kleňhové však testy jednodušší nejsou. „V tu chvíli, kdy začala epidemie covidu-19, jsme už měli testy připravené a vytištěné, uvedla. 

Profilové zkoušky na úrovni škol jsou spolu s ústní částí státních maturit na programu od 10. června.