Obžalovaný kvůli výbuchu v Bílině prohlásil vinu, druhý chce dokazování

Obžalovaný Michal Dlouhý, někdejší bezpečnostní ředitel areálu muničního skladu v Bílině, který v roce 2020 vybuchl, před soudem v Teplicích prohlásil vinu. Řekl, že to, co se stalo, ho mrzí. Druhý obžalovaný Daniel Petráš, bývalý vedoucí bezpečnostní ochrany areálu, prostřednictvím obhájce uvedl, že skutečnosti v obžalobě považuje za sporné a požaduje dokazování. Muže žalobce viní, že při výkonu svých funkcí z nedbalosti zavinili nedodržení pravidel při nakládání s nalezenou municí. Obžalovaní svým jednáním podle něj způsobili vyšší intenzitu výbuchu. Hrozí jim až pět let vězení nebo zákaz činnosti. Soud bude pokračovat výslechem soudního znalce v květnu.

Obžalovaný Petráš podle státního zastupitelství sklad v Bílině doporučil, Dlouhý učinil konečné rozhodnutí, že se bude využívat. „Tak jednali, ačkoliv si nevyžádali a nijak nezohlednili povolení o užívání stavby městským úřadem v Bílině,“ stojí v obžalobě.

Oba obžalovaní u policie skončili. Dlouhý před soudem uvedl, že funkci pyrotechnického ředitele vykonával od roku 2011. Řekl, že nemá žádné odborné pyrotechnické vzdělání a jeho pozice byla manažerská. Jeho úkolem bylo zajišťovat podmínky pro výkon činnosti ve prospěch policie, které zajišťovala pyrotechnická služba na celém území státu.

Podle obžaloby byly výbušniny uloženy na místech, které k tomu nebyly určené. Dlouhý řekl, že nikde nezaznělo, že ke skladování jsou vyčleněny pouze železobetonové prefabrikáty.

„Jako ředitel útvaru s celostátní působností jsem odpovídal za celý objekt a měl jsem odpovědnost,“ sdělil Dlouhý, který měl za úkol zpracovat do tří až čtyř měsíců dokumentace bezpečnostní ochrany areálů. Měl jich na starost osmnáct. Podle něj byl odbor poddimenzovaný, a chyběl tak odborník, který by zpracoval materiály.

„Došlo, pravda, k několikaletému prodlení zpracování těch dokumentací bezpečnostní ochrany areálu, což je mně vytýkáno,“ doplnil obžalovaný. „To, co se stalo, mě velice mrzí. Žil jsem v dobré víře, že všechno máme v pořádku,“ uzavřel.

Státní zástupce Martin Krumpoch navrhl v případě uznání viny trest odnětí svobody na jeden rok s podmíněným odkladem na osmnáct měsíců. „K přijetí prohlášení viny zatím nedošlo. Pan obžalovaný (Dlouhý) to avizoval, ale soud zatím toto nepřijal,“ ujasnil žalobce.

Muniční sklad v Bílině vybuchl 15. září 2020. Nikomu se tehdy nic nestalo. Sklad explodoval v místní části Chudeřice. Exploze rozmetala několik drobnějších trosek do okolí. Svědci tehdy popsali, že zazněly nejméně tři silné výbuchy a několik dalších.