Obloha se zatáhne. Nejdeštivější a nejchladnější bude pátek, pršet má i v sobotu

V Česku končí suché období. Ovšem bohužel pro ty, kdo se těšili na prosluněný víkend, ukončí ho déšť, který by měl být nejvydatnější v pátek, ale poznamená i sobotu. V neděli by měl již jen doznívat přeháňkami. Dokud pršet nezačne, bude hlavně v Čechách a na západě Moravy trvat riziko vzniku a šíření požárů. I přesto, že se počasí před víkendem zásadně změní, na nejvyšších denních teplotách se to příliš neprojeví. Ochladí se jen v pátek, o víkendu se teploty vrátí k hodnotám kolem dvaceti stupňů Celsia.

Na čtvrtek a částečně na páteční ráno je ještě vydána výstraha na riziko vzniku a šíření požárů, která se týká téměř celých Čech kromě Šumavy a také západu Moravy. V jižní části tohoto území přestane platit o půlnoci, na severu až v pátek ráno.

Zároveň je na čtvrtek vydána výstraha na silný vítr, která platí pro sever, střed, jih a jihovýchod Čech a jihozápad Moravy. Nejsilnější nárazy větru o rychlosti až kolem sedmdesáti kilometrů za hodinu by měly být v západní části Kraje Vysočina. Na severovýchodě republiky by měl zůstat vítr jen slabý bez znatelnějších nárazů.

Teplo a déšť

V pátek se vítr postupně zklidní, riziko požárů by se mělo zmírnit po příchodu deště. Již ve čtvrtek by mělo začít pršet na jihozápadě Česka, v pátek očekávají meteorologové občasný, ale místy trvalejší déšť, ojediněle i bouřky. I v sobotu bude pokračovat občasný déšť nebo přeháňky. V neděli by již mělo být počasí příznivější jen s ojedinělými přeháňkami.

Přestože se ve čtvrtek a pátek obloha zatáhne a začne pršet, teploty zůstanou na podobné úrovni jako v předchozích dnech, kdy bylo jasno. Výjimkou bude pátek, kdy se ze čtvrtečních 19 až 23 stupňů ochladí na 13 až 17 stupňů Celsia, i když na severu a severovýchodě může být ještě o dva stupně tepleji. V sobotu by se měla maxima vrátit na 18 až 22 stupňů a v neděli bude ještě o stupeň více.

V dalších dnech by se neměla opakovat suchá epizoda. Meteorologové očekávají přeháňky, bouřky, od úterý místy déšť. Nejvyšší teploty by měly být mezi 19 a 24 stupni.