O zastavení stíhání už požádali všichni obvinění v kauze Čapí hnízdo

V kauze údajného dotačního podvodu v souvislosti s farmou Čapí hnízdo už podali všichni obvinění návrh na zastavení trestního stíhání. České televizi to řekl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Mezi šesti obviněnými je i premiér Andrej Babiš (ANO), jeho manželka a dcera. Premiérova syna policie vyšetřuje zvlášť. O návrzích na zastavení stíhání rozhodne dozorující státní zástupce.

„Mohu potvrdit, že k dnešnímu dni byly podány dva návrhy na zastavení trestního stíhání v kauze označované jako Čapí hnízdo. V současné chvíli tedy všichni obvinění podali návrh na zastavení trestního stíhání,“ přiblížil Cimbala.

Kromě premiéra, jeho ženy Moniky a dcery Adriany Bobekové je v kauze obviněn také bývalý manažer koncernu Agrofert Josef Nenadál, někdejší náměstkyně jihlavského primátora Jana Mayerová a švagr Andreje Babiše Martin Herodes.

Policisté navrhli obžalovat Andreje Babiše a další obviněné v kauze Čapí hnízdo 17. dubna. Návrh se netýká premiérova syna Andreje Babiše ml., který je stíhán samostatně. Premiér, který je od října 2017 obviněn z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, dlouhodobě odmítá, že se stalo cokoliv nezákonného. Hrozí mu až deset let vězení.

Farma získala dotaci pro malé a střední podniky

Společnost Farma Čapí hnízdo dříve patřila Agrofertu, ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov. V roce 2007 se přeměnila na firmu s akciemi na majitele. Další rok získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert.

Babiš řídil Agrofert do předloňského února, než jej kvůli zákonu o střetu zájmů vložil do svěřenských fondů. V roce 2016 řekl ve sněmovně, že Čapí hnízdo vlastnily v době získání dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Farmu nyní vlastní firma Imoba, která loni spornou dotaci státu vrátila.