Nové silnice se budují v chodském Trhanově

Trhanov (Domažlicko) - Řidiči a lidé z chodské obce Trhanov, kteří si tam léta stěžují na stav krajských silnic II. a III. třídy, si do konce roku oddychnou. Kraj a obec začaly za 16 milionů korun budovat průtah obcí, kudy denně projíždí desítky těžkých kamionů se dřevem. Vesnice s 550 lidmi současně dobuduje kanalizaci za osm milionů korun, uvedl starosta Ondřej Frei.

V obci loni obnovili silnici směrem na Klenčí pod Čerchovem za sedm milionů korun, tedy část tzv. trhanovské aleje, což je silnice II. třídy. Na ni letos naváže průtah obcí ve směru na Domažlice a dále silnice III. třídy na Chodov a Pec. „Lidé na kvalitu silnic, po níž projede denně 60 padesátitunových kamionů se dřevem, dlouhá léta nadávají,“ řekl starosta obce, která vloží pět milionů korun do oprav chodníků a obrubníků. Ves s ročním rozpočtem 5,5 milionu korun se na ně snaží sehnat dotaci, jinak letos provede jen nejnutnější práce za jeden až dva miliony korun, což je maximum, jež může ročně vydat na opravy a investice.

Trhanov dále potřebuje peníze na raně barokní zámek, který převzal v roce 2005 bezúplatně od státu. Hledá pro něj strategického partnera, který do jeho oprav vloží 50 milionů Kč.

„Potřebovali bychom hlavně opravit topení a nová okna. Výborné by bylo, kdyby se nám podařilo vyměnit hliníkovou barvenou střechu za pálené tašky,“ dodal. 

„Zámek neprodáme. Místní lidé ho chápou jako chloubu,“ dodal Frei. Nejvhodnější využití objektu vidí Frei v podobě kulturně-společenského centra s ubytováním pro české i zahraniční turisty.