Nová možnost, jak ušetřit. Připravuje se sdílení elektřiny

Události: Sdílení elektřiny by mělo být možné od července (zdroj: ČT24)

Spotřebitelé by měli mít od července možnost sdílet elektřinu mezi vícero domácnostmi. Počítá s tím novela zákona známá jako Lex OZE 2. Přípravy pokračují: vzniká IT systém, který bude sledovat provoz sítě, a stát také ještě musí upravit řadu vyhlášek.

Možnost sdílet elektřinu se bude týkat především těch, kdo si ji sami vyrábějí, například prostřednictvím fotovoltaiky, tedy takzvané aktivní zákazníky. Takto sdílená elektřina může být levnější než z rozvodné sítě. „Mohou svoje přebytky samozřejmě i prodávat, ale ceny dnes nejsou úplně výhodně nastavené,“ vysvětlila mluvčí Unie komunitní energetiky Anna Michalčáková.

V praxi tak člověk bude například moci elektřinu z chalupy na Šumavě využívat i doma v bytě v Praze nebo přímo v místě ji sdílet se sousedem. Propojit se tak může až jedenáct míst kdekoliv po republice. Stačí se ohlásit u Elektroenergetického datového centra, které bude sledovat údaje o výrobě i spotřebě. Datové centrum se ale ještě připravuje a od spotřebitelů bude vyžadovat chytrý elektroměr.

„V porovnání se současnou energetikou, která je měřená prakticky jednou za rok a nebo odečítaná, tak v nové energetice se bude měřit po čtvrthodinách,“ uvedl předseda představenstva Elektroenergetického datového centra Petr Kusý.

Vznikat ale můžou i větší energetická společenství, třeba když obec postaví elektrárnu pro zásobování radnice a školy a ještě nabídne proud domácnostem. Propojit se může i tisícovka míst, ale zatím jen ve třech sousedních regionech nebo na území Prahy. Nutná bude i registrace u Energetického regulačního úřadu.

Změna vyhlášek

Ve skutečnosti sdílení elektřiny neznamená fyzický přenos, uživatel tak například nebude v bytě odebírat přesně svou elektřinu vyrobenou na chalupě, protože ta se rozpustí v síti. Za využití sítě se ale bude platit distribuční poplatek. Příjemce tak uhradí stejnou částku, jako teď dává odběratel za dodávku.

Změnit je ale třeba ještě deset vyhlášek a dalších předpisů. „Děláme maximum pro to, aby se naplnily všechny vyhlášky a zákonné termíny, tak aby zákazníci mohli sdílet elektrickou energii,“ prohlásil vrchní ředitel sekce energetiky a jaderných zdrojů ministerstva průmyslu a obchodu René Neděla.

Podle Michalčákové se ale termín spíše nestihne. Distributoři totiž mimo jiné budou instalovat potřebné chytré elektroměry zdarma až od července, a ze zákona na to mají tři měsíce.