Nová léčba pro děti s poruchou růstu. Ortopedi prodlouží kosti voperovaným hřebem

Události: Nová léčba pro děti s poruchou růstu (zdroj: ČT24)

Ortopedi léčí své pacienty novým postupem. Zákrok, při kterém lékaři voperují do kosti speciální rostoucí hřeb, mají v Česku za sebou dvě desítky dětí. Mezi nimi i ty s vrozenými poruchami růstu.

„Daneček se narodil s růstovou nemocí, kdy mu nerostou dlouhé kosti, takže jsme se rozhodli, že je prodloužíme, aby měl co nejnormálnější život,“ popsali rodiče čtrnáctiletého Daniela, který má za sebou speciální operaci.

„Ve hřebu jsou magnety, které se roztočí, a posouvají spirálu, která začne prodlužovat hřeb,“ nastínil přednosta Ortopedické kliniky Fakultní nemocnice Bulovka Jiří Chomiak.

Opakovanými zákroky mladému pacientovi lékaři přidali s použitím zevních fixátorů 40 centimetrů. Daniel dnes měří přes metr a půl. S takovou výškou už může bez omezení sportovat nebo v budoucnu i řídit. Nyní, týden po operaci, se s rodiči učí, co budou muset doma dělat každý den.

„Jedno prodlužování chce udělat, než půjde ze školy, další prodlužování, když půjde ze školy, třetí prodlužování těsně před spaním,“ vyjmenoval Danielův operatér Martin Ošťádal.

Léčba je šetrnější než alternativy

„Každým dnem dosáhneme 1,2 milimetru a náš cíl je minimálně pět centimetrů. Pak to bude vyžadovat možná menší operaci a můžeme pokračovat dál, kdy můžeme dosáhnout až osmi devíti centimetrů,“ doplnil Ošťádal.

Rodiče si pochvalují, že je zákrok šetrnější než jeho alternativy, které vyžadují péči o otevřené rány. „Jedná se skutečně o raritní zákrok. VZP těchto operací v loňském roce hradila jen několik jednotek po celé České republice,“ uvedla mluvčí největší české zdravotní pojišťovny Viktorie Plívová.

Nejčastěji to bylo u dětí po úrazech. V případě Danielovy diagnózy lékaři použili tuto metodu vůbec poprvé.