Neshody ve vládě kvůli nezávislosti Kosova pokračují

Praha - Celá Evropa řeší otázku, jak se postavit k nezávislosti Kosova. Debata je vyostřená na české politické scéně, ale také ve vládě. ODS je spíše pro uznání nezávislosti nového státu, lidovci nyní spíše proti. Jasno má opozice - ČSSD i komunisté jsou jasně proti.

Europoslanec Josef Zieleniec pohlíží na problém globálněji a upozorňuje, že by situace Kosova neměla být vnímána černobíle: „Situace se vyvinula velmi nešťastně a redukce problému pouze na - uznat a neuznat - je strašně málo. Celý vývoj na západním Balkáně si zasloužil větší pozornost ze strany velmocí a především otázka státotvorných ambicí kosovských Albánců měla být zařazena do plánů celkového postupu tohoto regionu do Evropské unie. Poté by celá tato věc probíhala mnohem mírněji a především se srozuměním obou stran tohoto konfliktu,“ domnívá se Zieleniec a dodává: „v naší politice se otázka redukuje na uznání a neuznání, ale zejména my bychom měli přijít s trochu hlubší iniciativou, prošli jsme Mnichovem a těmto věcem bychom měli trochu víc rozumět.“
 
Lidovci v posledních dnech změnili rétoriku a mají, jak říkají, v otázce nezávislosti Kosova mnoho otazníků. „Jsme pro maximální zdrženlivost, chceme vyčkat, aby kosovská samospráva měla možnost předvést, jakým způsobem spravuje své území. Nechceme, aby se Srbsko cítilo v mezinárodní izolaci, chceme podpořit tamější síly, které mají nakročeno do EU,“ vysvětluje postoj lidovců místopředseda KDU-ČSL David Macek.
 
Taková dvoubarevnost zahraniční politiky je příznačná pro celou Evropskou unii, prakticky žádný její člen nemá jednoznačný názor. Srbsko opakovaně prohlásilo, že samostatné Kosovo neuzná nikdy. Srbská vláda chce Kosovo rozdělit podle etnického klíče mezi většinové Albánce a menšinové Srby. Kosovští Albánci, kteří tvoří 90 procent dvoumilionového kosovského obyvatelstva, podobné návrhy odmítají.