Nástroje pro krádeže aut jsou k mání na internetu, policie je bezmocná

Praha/Janov nad Nisou - Ročně u nás zmizí kolem 20 tisíc aut. Zlodějům na to stačí dvě minuty, i když překonání ochrany aut je stále náročnější. Potřebná výbava zlodějů je aktuálně k dispozici na internetu - univerzální klíče pro otevírání vozů značky Volkswagen, Seat nebo Audi, planžety, dekodéry zámků a další. Právní postih ale nehrozí, je obtížné provozovatelům takovýchto stránek prokázat úmysl.

Provozovatelé internetových stránek se často brání, že obchod je určen profesionálům a lidem, kteří mají „o zámky prostě zájem a jsou jejich koníčkem“. Policie pak nemůže prodejcům prokázat přímý úmysl, že nástroje nabízejí ke kradení aut. Stránky tak většinou ze zákona nemůže zakázat.

Policejní kontroly na silnicích mají podle odborníků jen preventivní smysl, kradených aut se tak zachytí minimum. Do svého boje se proto pouští i města a obce. Na nejfrekventovanější místa montují kamery, například v Jizerských horách. Z parkovišť v Bedřichově mizely v zimě desítky aut. Co tu mají kamerový systém, počet krádeží se rapidně snížil. „Dříve jsme počítali odcizená auta na desítky, teď v jednotlivých kusech,“ dokládá starosta Janova nad Nisou Daniel David.