Národní linka pro odvykání se rozšíří, bude pomáhat i lidem na drogách

Tisková konference k rozšíření Národní linky pro odvykání (zdroj: ČT24)

Národní linka pro odvykání kouření, pití alkoholu a hraní začala poskytovat poradenství i lidem se závislostí na nelegálních drogách. Na bezplatném čísle 800 350 000 se zájemcům a jejich blízkým budou věnovat vyškolení poradci, a to v pracovních dnech od 10:00 do 18:00. Novou službu na tiskové konferenci představil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová a zástupci České koalice proti tabáku, která linku provozuje.

Podle dokumentu s vládní protidrogovou strategií v Česku denně kouří dva miliony lidí. Alkohol denně pije asi 600 tisíc Čechů a Češek, zhruba 100 tisíc z nich popíjí nadměrné dávky. Sedativa a hypnotika zneužívá asi 900 tisíc osob. Závislých na hraní je 80 až 120 tisíc. Pervitin a opioidy si píchá asi 45 tisíc lidí.

Národní linka začala fungovat v roce 2016, zaměřovala se jen na pomoc při odvykání kouření. Loni v říjnu přidala poradenství závislým na alkoholu a hraní, teď i na nelegálních drogách. V roce 2017 se poradci věnovali asi čtyřem stovkám lidí, loni asi tisícovce. Letos provozovatelé očekávají 1500 až 2000 klientů.

V minulém roce se 85 procent hovorů týkalo kouření. „Dostáváme se u odvykání na úspěšnost 44 procent, tedy asi desetkrát vyšší, než je u samoléčby,“ podotkl prezident koalice Lukáš Kohoutek. Desetina volajících se na linku obrátila kvůli problémům s alkoholem a pět procent kvůli hraní.

Investice, která ušetří čtyřnásobek

Linku financuje úřad vlády. Na půlroční fungování v roce 2016 vydal 600 tisíc korun, předloni 1,6 milionu, loni 1,5 milionu a letos 2,1 milionu. Podle koordinátorky Vedralové platí pravidlo, že vydaná koruna na prevenci ušetří čtyři koruny na řešení závislostí.

Podle Vojtěcha chce ministerstvo linku dál podporovat a rozvíjet. Plánuje dostat její telefonní číslo na krabičky cigaret. Nyní je na nich webová adresa www.koureni-zabiji.cz, podotkl ministr.

Dodal, že v praxi funguje nejen bezplatné telefonní poradenství, ale pozitivní jsou hlavně dopady zákona se zákazem kouření v restauracích. Mezi lety 2016 a 2018 ubylo podle Vojtěcha hospitalizací kvůli infarktům a kvůli astmatu, u obou chorob přibližně o sedm stovek.