Nad vedrem se snaží vyzrát i zvířata zoologické zahrady

Ústí nad Labem – O desítky procent klesla v posledních týdnech návštěvnost zoologických zahrad na severu Čech. Můžou za to tropické teploty. Vedro špatně zvládají i zvířata, která se schovávají ve stínu a téměř se nehýbou. Zvířata v ústecké zoologické zahradě bojují s horkem po svém. Vůbec nejhůř snášejí vedra ty druhy, které na ně nejsou zvyklé ani ve volné přírodě – třeba dravci, levharti sněžní nebo jeleni bělohubí. Některá zvířata proto ošetřovatelé častěji kropí, aby je osvěžili.

Ošetřovatelé s nadsázkou přirovnávají zvířata k lidem – ve vedrech víc odpočívají a musí dodržovat pitný režim. „Šetří energií, prostě se jim nechce v tom horku hýbat, takže víc vyhledávají stín a odpočítají,“ dodává vedoucí propagace ZOO v Ústí nad Labem Věra Vrabcová.

Třeba pro indické slonice Dehli a Kalu nechala zoologická zahrada vytvořit ve výběhu umělé jezírko. Slonice tam mají možnost se kdykoli během dne vykoupat. Přesto se denně, vždycky po cvičení, koupou i s ošetřovateli. Zvířata si do nádrže lehnou na bok a nechají se omývat kalnou vodou. Hned potom se ale znovu zahážou pískem. Maximálně využívají bazénky a nádrže i zvířata, která vodu k životu potřebují. Třeba tuleni, lachtani nebo vydry z ní teď prakticky nevylézají.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)