Na změnu zdravotní pojišťovny mají zájemci poslední týden. Klíčové bývají preventivní programy a příspěvky

Události: Na případnou změnu zdravotní pojišťovny zbývá zájemcům týden (zdroj: ČT24)

Klienti, kteří chtějí změnit zdravotní pojišťovnu, mají čas už jen do příští soboty. I proto se teď pojišťovny prezentují na řadě veřejných akcí a inzerují ve velkém. Změnit mohou lidé pojišťovnu maximálně jednou za rok. Letos možnosti využily tisíce klientů.

Ke změně pojišťovny jsou dispozici dva termíny – vždy od 1. ledna a od 1. července. Žádost je ale třeba podat minimálně tři měsíce předem. Kdo chce tedy provést změnu od 1. ledna 2024, musí to udělat nejpozději právě během následujících dnů. 

„Důvody jsou v tuhle chvíli v podstatě jediné – že pro klienta je atraktivnější nabídka preventivních zdravotních programů a příspěvků u jiné pojišťovny. Pokud jde o vlastní zdravotní péči, tam si myslím, že impulz pro změnu pojišťovny je minimální,“ řekl prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Ladislav Friedrich.

Pojišťovny nabízejí i příspěvky na sport nebo asistenci s termíny prohlídek

Řada pojišťoven eviduje větší zájem o některé preventivní programy než loni. V roce 2022 si o podporu požádaly přes dva miliony pojištěnců. Nejžádanější jsou třeba příspěvky na dentální hygienu nebo sportovní aktivity. Největší zdravotní pojišťovna v zemi VZP vyplatila za první pololetí o čtvrtinu příspěvků víc než za stejné období loni.

„Příspěvek na dentální hygienu je v současné době pět set korun, právě i ten by se mohl od příštího roku zvýšit. U příspěvku na pobyt dětí hovoříme o tisícikoruně. Jsou to ale i příspěvky třeba pro diabetiky, kde VZP nabízí až šest tisíc,“ uvedla mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívová.

Další pojišťovny se zaměřují také na příspěvek na sport. „Dospělým pojištěncům proplácíme 700 korun na pravidelné pohybové aktivity, včetně plavání. A očkování, tam je příspěvek 1500 pro děti a 1500 pro dospělého,“ uvedla mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Jiné nabízejí platby pro rodiny. „Výhody ve formě příspěvku nabízíme nejenom jednotlivcům, ale i rodinám. Například taková čtyřčlenná rodina si u nás může na jednotlivých příspěvcích přijít až na 32 tisíc,“ řekla mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jana Schillerová.

Jinde lákají třeba na asistenční službu. „S klienty, kteří mají problém s nalezením vhodného lékaře nebo s vyhledáváním vhodného termínu pro návštěvu lékaře, se operátoři spojí. Najdou mu lékaře, vhodný termín,“ sdělil mluvčí Oborové zdravotní pojišťovny zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví František Tlapák.

Někteří zubaři nespolupracují s žádnou z pojišťoven

Zajistit zdravotní péči musí pojišťovny třeba v případě praktiků nebo gynekologů v dojezdové době maximálně 35 minut.

Nejvíc smluv s praktiky pro dospělé, přes pět tisíc, má VZP. U pediatrů je to Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra, uzavřených smluv má 1884.

Smlouvy pojišťoven s praktickými lékaři
Zdroj: Zdravotní pojišťovny

S největším množstvím zubařů spolupracuje také VZP. Někteří zubaři ale nemají smlouvu uzavřenou s žádnou zdravotní pojišťovnou, podle komory jde zhruba o tisíc zubařů z 6800. Z pojištění se platí hlavně preventivní prohlídky.

„Máme řadu návrhů, jak přilákat mladé lékaře, jak napravit některé nespravedlnosti. V návrhu úhradové vyhlášky preferujeme stomatologii vyšším růstem, než je průměr,“ sdělila vrchní ředitelka pro ekonomiku a zdravotní pojištění ministerstva zdravotnictví Helena Rögnerová.

Podle dat stomatologické komory z loňského listopadu zubního lékaře na pojišťovnu nemá asi sedmnáct procent pojištěnců. 

Příští rok očekávají pojišťovny v systému veřejného pojištění necelých 500 miliard korun

Nejvíc lidí, přes šest milionů, bylo loni pojištěno u VZP. Zhruba 1,3 milionu klientů má Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra a Česká průmyslová zdravotní pojišťovna.

Příjmy zdravotních pojišťoven byly loni necelých 433 miliard korun, výdaje zhruba o pět miliard korun nižší. Pro příští rok počítají pojišťovny s tím, že systém veřejného zdravotního pojištění bude hospodařit s více než 489 miliardami korun. Z rozpočtu podle odhadů půjde na státní pojištěnce, tedy například za studenty či důchodce, asi 151 miliard korun.