Na Velké pardubické selhala obsluha cílové kamery

Události ČT: Z Velké pardubické chybí cílový snímek (zdroj: ČT24)

Velkou pardubickou v neděli poprvé v historii vyhráli dva koně současně – Sexy Lord s Jaroslavem Myškou a Godfrey s Janem Faltejskem. Chyběla cílová fotografie, která by těsný doběh rozhodla. Selhala obsluha kamery a klíčový snímek nebyl zachycen. Zasáhlo to i do výher sázkařů a dotace pro vítěze.

Nejvyšší autoritou dostihového sportu je Jockey Club ČR, u kterého si každý pořadatel dostihů, tedy i pořadatel Velké pardubické, objednává cílovou kameru, která zaznamenává doběhy.

„Je to naše chyba. Lidské selhání. Obsluha při nastavování přístroje omylem stiskla na počítači jiné tlačítko. Kamera pak doběh nezachytila,“ uvedl prezident Jockey Clubu Jiří Charvát.

To, že cílová kamera nefungovala, zjistili rozhodčí těsně po doběhu dostihu a podle řádu museli vyhlásit vítěze dva. „Mě dodnes hodně mrzí, že jsme divákům nemohli osvětlit situaci hned (…) nikdo z dostihové komise bohužel nepřišel poskytnout rozhovor a říci, že selhala technika,“ řekl komentátor ČT Marek Svačina.

Události, komentáře: Dalibor Török a Jaroslav Myška (zdroj: ČT24)

Dostihy a sázky

Neobvyklá situace měla dopad i na výplatu dotací pro vítěze. „Sčítá se dotace určená pro prvního a druhého umístěného, což dohromady činí 3,1 milionu korun, a tato částka se pak rozdělí rovným dílem mezi oba vítěze,“ sdělila mluvčí pořadatele Kateřina Anna Nohavová.

Těsný doběh dvou koní, takzvaný mrtvý dostih, také zamíchal výplatou peněz ze sázek. Situace se řeší podle herního plánu tak, že se výsledný kurz dělí počtem závodníků, kteří se umístili na stejném místě, vysvětluje mluvčí Chance Markéta Světlíková.

„Je to skutečně neobvyklá situace, pokud jde o překážkové dostihy, ale třeba už v těch kratších rovinných dostizích takový výsledek není až tak neobvyklý,“ doplnil mluvčí Tipsportu Václav Sochor.

Naposledy se podobný případ stal v roce 2010. Těsně v cíli doběhli vedle sebe Amant Gris s Markem Stromským a Tiumen s Josefem Váňou. Cílový snímek ale vznikl a zachytil vítězství Tiumena s Váňou.