Na tržnicích se prodává i nejnebezpečnější zakázaná pyrotechnika. Nerozumím česky, reagoval prodejce

Události: Na tržnicích se prodává i nejnebezpečnější pyrotechnika (zdroj: ČT24)

Česká obchodní inspekce se před koncem roku zaměřila na kontrolu prodeje zábavní pyrotechniky. Využívá přitom i nových pravomocí, například mladistvých figurantů. Při kontrolách inspektoři opakovaně objevili prodej zakázaného zboží včetně nejnebezpečnější pyrotechniky 4. kategorie.

Inspektoři našli nejnebezpečnější pyrotechniku před třemi týdny na tržnici Hatě na Znojemsku u česko-rakouských hranic. „Byly to tři velké krabice a vzhledem k tomu, že jsme nemohli identifikovat, komu patří, tak je zlikvidoval policejní pyrotechnik,“ uvádí ředitel kontroly ČOI Aleš Havíř.

Ani to však neodradilo prodejce od toho, aby tam stejné dělobuchy měl i v pátek, kdy se inspektoři vydali na kontrolu znovu. Nejnebezpečnější typy pyrotechniky smějí prodávat pouze licencované obchody profesionálům s průkazem, prodejci na asijské tržnici ji ale nabízejí za 400 korun každému.

„Já neprodám. Jak víte, že prodám já?“ reagoval jeden z prodejců. „Nerozumím česky,“ říkal další. Při příchodu České obchodní inspekce ale zakázaná pyrotechnika už na pultech nebyla, trhovci ji stihli rychle uklidit.

Pyrotechniku 4. kategorie smějí prodávat pouze licencované obchody profesionálům s průkazem
Zdroj: ČT24

Věkové omezení hlídají jen někteří prodejci

Pyrotechnika třetí kategorie se smí prodávat pouze osobě starší 21 let, druhá kategorie pak lidem starším 18 let. Ani to ale někteří prodejci pyrotechniky – ať už na trzích, nebo v kamenných obchodech – nedodržují.

Inspekce od letošního roku může při kontrolách nasadit i mladistvé figuranty. „Ve třech pětinách případů chtěli vidět občanský průkaz a následně nám zboží neprodali,“ popsal jeden z nich, zda prodejci věk kontrolují.

Ještě složitější je uhlídat věkovou hranici při nákupu v e-shopech. Tam většinou stačí jen zakliknout, že požadovaný věk kupující splňuje.

Kontroloři uložili pokuty za 29 tisíc

Kontroly České obchodní inspekce budou pokračovat až do silvestrovských oslav. Namátkově i na základě podnětu jich zatím provedla 70, zákon prodejci porušili ve 42 případech. V těch dvanácti méně závažných už kontroloři udělovali pokuty – zatím celkem za 29 tisíc korun.

Nejvyšší pokuta, kterou mohou prodejci od kontrolorů dostat přímo na místě, je 10 tisíc korun. Závažnější přestupky se ale řeší ve správním řízení, v němž hrozí sankce až 5 milionů korun.

Nejčastěji se kontroloři setkávají se zbožím bez cenovky nebo s nevydanou účtenkou. Teprve pak následují prohřešky týkající se samotné pyrotechniky. Jde třeba i o její prodej dětem nebo o volný prodej nebezpečné pyrotechniky, kterou smějí používat pouze osoby s osvědčením. Loni to kontroloři odhalili na čtyřech místech.

Nejčastější porušení zákona při prodeji pyrotechniky
Zdroj: ČT24/ČOI

Kde koupit pyrotechniku a jak ji odpalovat?

Každý, kdo se chystá na Silvestra použít zábavní pyrotechniku, by měl dodržet několik bezpečnostních pravidel. Ochrání tím zdraví svoje i ostatních. Prvním pravidlem je podle odborníků nekupovat si pyrotechniku na tržnicích, ale vybrat si kamennou prodejnu.

„V prodejně je to pěkně v suchu. Je hrozně důležité, aby to nebylo vlhké a aby nebyl nějak porušený obal,“ vysvětluje prodejce Jaroslav Homolka. Navlhlá pyrotechnika se totiž může chovat nepředvídatelně, třeba vystřelit jiným směrem.

obrázek
Zdroj: ČT24

V běžných obchodech se smí prodávat pyrotechnika první až třetí kategorie. Zboží zařazené do čtvrté kategorie běžně na pultech být nesmí; k jeho prodeji je potřeba licence a kupující musí mít speciální průkaz. I když se taková pyrotechnika na stáncích někdy objevuje, lidé by ji rozhodně kupovat neměli.

Pravidla platí také pro samotný odstřel, a to i u nejslabší pyrotechniky, třeba malých petard. Ty je nutné hned po zapálení odhodit. U druhé kategorie musí být odpalovač ještě opatrnější. Doporučuje se například přilepit výbušninu ke kolíku zatlučenému do země, aby se nemohla převrátit. „Pak mám jistotu, že mi to nemůže nikam spadnout,“ radí ohňostrůjce Pavel Černý. Opět platí pravidlo zapálit a rychle se vzdálit.

I po ukončení ohňostroje by lidé měli nějakou dobu počkat, než se na místo vrátí. „V každém efektu může něco zbýt,“ varuje Černý před zbytky, které ještě mohou dodatečně explodovat. Nejvíce opatrnosti je potřeba u nejsilnější volně dostupné kategorie číslo 3. Porušení základních pravidel totiž často končí utrhanými prsty, popáleninami obličeje nebo požáry.

Bezpečně umístit, zapálit a rychle se vzdálit, zní základní pravidla pro odpalování pyrotechniky
Zdroj: ČT24

Lidé také musí respektovat, že na některých místech nesmějí nic odpalovat ani na Silvestra. Jde například o národní parky, tedy Krkonoše, Šumavu, Podyjí a České Švýcarsko. Výbuchy totiž stresují divoká zvířata, některá při pokusu o útěk dokonce uhynou. Na dodržování zákazu budou letos dohlížet nejen správci parků, ale také strážníci a policisté, kteří mají vypouštění rachejtlí trestat pokutami přímo na místě.