Holé dráty a v nich 230 voltů. Inspekce varuje před nebezpečnými světelnými ozdobami

Události: Vánoční světelné řetězy? Nebezpečí! (zdroj: ČT24)

Kontroloři České obchodní inspekce upozorňují na nebezpečné světelné ozdoby a řetězy, které jsou k dostání hlavně v příhraničí u asijských prodejců. A to ve větším množství než v předchozích letech. Podle inspektorů mohou nekvalitní výrobky lidi zranit, nebezpečné jsou hlavně pro děti. Způsobit mohou i požár.

Krabičku je příliš snadné otevřít, uvnitř jsou holé dráty pod napětím 230 voltů, zjišťuje inspektor při kontrole krabičky s ozdobami. Vybrané kusy budou odvezeny k expertize. U některých dalších je omezen prodej, jiné jsou pak přímo zakázány.

V prodejně zazní při inspekci i následující dialog:
„Tyhle, paní, raději neberte,“ varuje inspektor jednu ženu prohlížející si vánoční světelné řetězy.
„Já minulý rok vzala. Moc hezky to svítilo a nic,“ odpovídá mu.
Načež se dočká inspektorovy stručné poznámky: „Aby vás to nezabilo.“

Alarmující zkušenost mají z předchozích Vánoc například plzeňští záchranáři. „Malé dítě utrpělo poranění elektrickým proudem od vánočního osvětlení zakoupeného na tržnici,“ uvedla mluvčí Záchranné služby Plzeňského kraje Veronika Albrechtová.

Mluvčí Záchranné služby Karlovarského kraje Radek Hes pak zmínil další nebezpečí: „Může nastat porucha srdečního rytmu a může to mít vliv na srdeční akci“. 

Zasaženého pak lékaři musí vyšetřit, aby vyloučili další komplikace. Proto by raději měli být lidé při nákupu světelných ozdob opatrní.

Nebezpečné ozdoby
Zdroj: ČT24

Nebezpečné zboží odhalili pracovníci ČOI i na tržištích. A je ho stále více. „Je to zase stoupající křivka, bohužel,“ potvrdil ředitel České obchodní inspekce pro Karlovarský a Plzeňský kraj Jan Řezáč. 

Lukáš Hutta z asociace Záchranný kruhu Karlovy Vary radí zákazníkům, aby vizuálně zhodnotili kvalitu provedení výrobku. „Měli by se podívat na vidlici, která se strká do zásuvky, na její provedení,  na tloušťku kabelu. Měli by zkontrolovat přítomnost certifikátu,“ vypočítá.

Právě certifikát u problematických výrobků často chybí. Navíc někteří prodejci moc o bezpečnosti výrobků mluvit nemohou nebo nechtějí. „Já neumím česky…,“ využívá prodavačka v Karlových Varech starý trik.