Na Plzeňsku našli pětiletou vodku plnou metanolu

Plzeň/Praha - Vodku s nadlimitním množstvím metanolu objevili hygienici v Plzeňském kraji, kde stejně jako na jiných místech v republice provádějí dobrovolné předvánoční kontroly alkoholu. Láhev bez kolku přinesl otestovat muž s tím, že ji dostal před pěti lety. Plzeňskému kraji se přitom jako jednomu z mála metanolová aféra (resp. výskyt kontaminovaného alkoholu) vyhýbala. V rámci předvánočních kontrol hygienici odhalili metanol už v jednašedesáti testovaných vzorcích.

Neokolkovanou láhev dal hygienikům otestovat muž z Klatovska s tím, že ji dostal před pěti lety od syna. Zřejmě ji přivezl z jiného kraje, až dosud měl muž alkohol uložený doma ve spíži. „Zajištěnou láhev s alkoholem jsme odeslali ke znaleckému zkoumání, abychom zjistili, zda je nápoj životu nebezpečný,“ uvedla mluvčí Martina Korandová. Policisté se nyní snaží zjistit původ alkoholu a zahájili úkony trestního řízení kvůli podezření z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti.

Bezplatnou možnost nechat si před svátky otestovat alkohol na možnou přítomnost metanolu zavedlo kvůli podzimní sérii otrav ministerstvo zdravotnictví. Zájemci si mohou dát ověřit alkohol na každé krajské hygienické stanici, a to ještě zítra a příští čtvrtek a pátek (27. a 28. prosince).

Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta informoval, že jeho lidé přijali od občanů 5 194 vzorků, vyšetřena z nich je necelá polovina. „Dosavadní výsledky ukazují, jak ohromné množství podezřelého alkoholu mezi lidmi bylo a bohužel stále je; přes všechna varování byly zachyceny desítky případů pančovaného alkoholu, v 61 případech byl zjištěn metylalkohol,“ uvedl.

Nejvyšší množství závadného alkoholu hygienici při předvánočních kontrolách odhalili v „tradičních“ moravských krajích, jednotlivé případy i v Čechách. Vedle Plzeňského kraje hlásí nálezy na jihu Čech a na Královéhradecku. Závadný alkohol s obsahem metylalkoholu byl v láhvích tuzemáku, vodky a pálenky.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger také v souvislosti s oslavami konce roku již varoval před nákupem i pitím pochybného alkoholu. Lidem doporučil každý alkohol, o němž mají pochyby, raději vylít než konzumovat. Podle policejních odhadů je totiž v ČR stále asi pět tisíc litrů nezajištěného metylalkoholu. Ojedinělé případy otrav ze starých domácích zásob se budou podle Hegera vyskytovat ještě minimálně půl roku. 

Na otravu metylalkoholem zemřelo v Česku od začátku podzimu 38 lidí. Intoxikováno bylo 120 lidí, v současnosti je hospitalizovaný jeden pacient. Ještě koncem minulého týdne jich bylo pět.

Brífink ministerstva zdravotnictví k aktuálním výsledkům bezplatných kontrol lihovin (zdroj: ČT24)