Na Děčínsku se zřítil dům, nebyli v něm žádní lidé

Varnsdorf - Ve Varnsdorfu na Děčínsku se v pátek odpoledne zřítila budova bývalého pneuservisu. V budově nebyli žádní lidé. Potvrdil to operační důstojník ústeckých krajských hasičů. Místo prohledávali kromě hasičů i kynologové se speciálně vycvičenými psy. Existovalo podezření, že by uvnitř objektu mohly být děti. Dům je bývalá provozovna, která dříve sloužila jako pneuservis.

Hasiči sutiny prohledávali nejdříve ručně, později povolali techniku a místo zkoumali i za pomoci bagru. Měli k dispozici i bioradar, který slouží k vyhledávání zasypaných osob, a malou kameru, která prozkoumává trosky.

Starosta Josef Poláček uvedl, že radnice má s firmou, která objekt vlastní, dlouhodobé problémy, údajně ji mnohokrát vyzývala, aby budovu zabezpečila. Dodal, že v domě se již dlouho nic nedělo. Podle něho v něm nejspíše někdo v poslední době vyřezával dřevěné trámy.

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Majitel se o dům nestaral

„My bohužel nejsme schopní se s jeho majitelem dohodnout na jeho vyklizení nebo zbourání, takže ty příjezdy městské policie a vykazování z objektu byly téměř na denním pořádku,“ upozornil velitel dobrovolných hasičů Jiří Sucharda.

Stavební úřad podle Poláčka nyní vypíše demoliční výměr a město bude muset na své náklady zbytek budovy zbourat a sutiny odstranit. „Náklady odhaduji na 200 000 až 300 000 korun. Po firmě je budeme samozřejmě vymáhat. Obávám se ale, že to bude běh na dlouhou trať. Podnikatel se nám nejspíš bude vysmívat. Podobné příklady ve městě už známe, stačí připomenout kauzu torza bývalé tržnice,“ uvedl Poláček.