Muži na lanech renovují ciferník Černé věže, oprava potrvá pět dní

Hodiny na českobudějovické Černé věži budou mít po 40 letech nově upravený ciferník. Specialisté na výškové práce začali ve čtvrtek hodiny pod ochozem stavby, která patří k symbolům města, natírat. Úprava ciferníku potrvá za ideálního počasí zhruba pět dní.

„Vše se děje pod dohledem restaurátora a se souhlasem památkářů,“ řekl českobudějovický primátor Jiří Svoboda (ANO). Ciferník hodin na věži bude mít po úpravě černou barvu. „Číslice na ciferníku podle odborníků obnovu nepotřebují,“ dodal primátor.

„Práce jsme měli zahájit už před dvěma týdny, ale protože počasí bylo, jaké bylo, museli jsme úpravu odložit,“ uvedl provozovatel Černé věže Jan Vančura. Dřívější zahájení komplikoval jak déšť, tak ještě dříve silný vítr.

Ve čtvrtek se řemeslníkům podařilo natřít ciferník na jižní straně věže, v pátek pokračovali na straně západní. „Na jeden ciferník padne něco málo přes pět kilo barvy,“ uvedl Bohdan Havrda, jeden z horolezců, kteří se úkolu zhostili.

Řemeslníci natírají ciferníky Černé věže (zdroj: ČT24)

Pracuje se za stálého chodu hodin, jejichž větší rafika (ukazatel času) měří tři metry. „Ještě před zahájením práce jsme domlouvali, zda se hodiny zastaví, nebo ne. Byla by možnost zastavit pouze jednu stranu, která se zrovna natírá. Ale horolezci rozhodli, abychom nechali hodiny v chodu. Nicméně kdyby došlo k jakémukoliv nečekanému problému, daly by se okamžitě zastavit,“ dodal Vančura.

První ciferník na českobudějovické Černé věži namalovaný na její stěnu se datuje od roku 1606. Věž v 16. století postavil Ital Hans Spatz.

Až ke špičce měří Černá věž 72 metrů a cestou na ochoz musejí turisté překonat více než 200 schodů. Dříve fungovala jako strážní a hlásná věž, nyní ji lidé vyhledávají jako místo pro vyhlídku po Českých Budějovicích a okolí.

Horolezci natírají ciferníky budějovické Černé věže (zdroj: ČT24)