Musíme najít nové spojence, říká šéf Strany zelených. Třeba Žít Brno

Nově zvolený předseda Strany zelených Matěj Stropnický v pořadu Interview ČT24 zkritizoval postoj českých politiků k uprchlíkům. Vláda podle něj nemá plán k řešení krize, prezident v lidech probouzí předsudky a opoziční TOP 09 svým pokrytectvím šíří strach. Zelené chce vést do ofenzivy, prvním krokem má být získání spojenců, následně vznik občanského hnutí, jehož bude strana jádrem.

 „Chci, aby zelení uměli popisovat ekologické problémy jako problémy, které souvisí s ekonomickými příčinami,“ říká jejich nový předseda. Ochrana klimatu nebo kritika globalizace či intervence do uspořádání zahraničních států jsou podle Stropnického mnohými chybně vysvětlovány jako bezpříčinné jevy. Právě tyto souvislosti chce voličům vysvětlovat.

Volební výsledky SZ
Zdroj: ČT24

Zelení podle něj v roce 2010 právem vypadli z Poslanecké sněmovny, protože se zpronevěřili svému programu. „V éře Martina Bursíka jsme byli více loajální funkcím a křeslům ve vládě,“ uvedl. Od té doby prý zelení prošli ideovou, finanční a „disciplinační“ konsolidací. „Velký dík za to patří Ondřeji Liškovi,“ jmenoval svého předchůdce. 

Nyní chce Stropnický vést stranu do ofenzivy. „Musíme najít nové spojence, kteří nás postupně opouštěli, velmi často kvůli dílčím sporům uvnitř strany. Ty jsou za námi. Pokusím se získat ke spolupráci hnutí, jako je Žít Brno Matěje Hollana nebo Změna pro Liberecký kraj Jana Korytáře,“ plánuje Stropnický. Dále jmenoval bývalého poslance zelených Přemysla Rabase či ústeckého podnikatele Martina Hausenblase. 

Zelené jádro občanského hnutí

Zelené jejich nový předseda vidí jako jádro občanského hnutí, jehož zárodky jsou rozesety po celé republice. „Hnutí není, když někdo slepě poslouchá svého šéfa,“ vymezil se proti Andreji Babišovi a jeho politické straně ANO. „Hnutí je, když se dají dohromady lidé, kteří vědí, čeho chtějí dosáhnout, co chtějí změnit a jak to udělat,“ vysvětluje Stropnický. Sílu vidí v aktivních občanech, kterým jde o veřejný zájem.

Právě pro ambici oslovit takové lidi je heslem zelených „mysli globálně, jednej lokálně“. Drobné iniciativy podle Stropnického umějí zušlechťovat své bezprostřední okolí, Strana zelených jim může nabídnout „kritiku globalizace“ a „řešení příčin“. Hodlá proto jezdit do regionů, s jednotlivými angažovanými jedinci či skupinami osobně jednat a pospojovat je.

Matěj Stropnický v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Strana zelených je podle předsedy alternativou jak vůči vládě, tak vůči zdiskreditované pravicové opozici. Na svůj sjezd strana pozvala zástupce ČSSD, KDU-ČSL, Pirátů a Starostů a nezávislých. „To jsou partneři, s kterými se nám spolupracuje lépe než s jinými,“ uvedl, koho zelení preferují.

Neuvedl hnutí ANO, s nímž strana i se Stropnickým utvořila koalici v hlavním městě.  „Podařilo se jim vytvořit iluzi, že jsou kompetentní. Ve skutečnosti se ukázalo, že nejsou kompetentní vůbec v ničem,“ vysvětlil Stropnický. „Na to bylo potřeba přijít, to jsme nemohli vědět předem. Neznali jsme je.“

Mysleli jsme si, že to, co má hnutí ANO v programu, a to, co se podařilo vyjednat do programového prohlášení, se bude následně realizovat. Jenomže lidi, kteří tam nastoupili za ANO, to buďto neuměli, nebo nechtěli. Byli to opatrní bázlivci, nikoliv manažeři.
Matěj Stropnický

Migrace? Vláda nemá plán

Stropnický se pozastavil také nad strachem, který lidé mají z příchodu uprchlíků do Evropy. Na vině je podle něj vláda, která není schopna zodpovědět klíčové otázky – „kolik lidí je Česká republika schopna přijmout, jak budou v rámci celé země distribuováni, kdo jim dá práci, kde budou bydlet a kde se na to vezmou peníze“. „Vláda nemá plán, nebo jej neumí vysvětlit,“ soudí Matěj Stropnický.

V souvislosti s postojem k uprchlíkům Stropnický zkritizoval také Miloše Zemana, který podle něj v lidech probouzí předsudky a strach. „Prezident se nestal prezidentem slabých, ale prezidentem slabochů. Prezident nesmí v lidech živit to horší, co v nich je,“ nabádá Stropnický.

Ještě ostřeji se ohradil vůči rétorice TOP 09. To, že se největší pravicová opoziční strana pokouší držet linii „schwarzenbergovsko-havlovské“ politiky s apelem na přijmutí globální odpovědnosti, a tedy i uprchlíků, je podle Stropnického pokrytecké a přispívá to k šíření obav z běženců. 

„Lidi budou mít po zkušenosti s Nečasovou vládou, která osekávala jejich sociální jistoty, oprávněný strach, že vláda, kterou by vedl třeba Miroslav Kalousek, by přistěhovalce a programy pro ně financovala na úkor nízkopříjmových občanů,“ domnívá se předseda Strany zelených.