Murín po sporu s Babišem skončí v čele GIBS. Opozice mluví o nepřijatelném tlaku a likvidaci

Události: Murín po sporu s Babišem skončí v čele GIBS (zdroj: ČT24)

Šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů Michal Murín skončí ve funkci ke konci dubna, odejde do civilu. Oznámil to na webu inspekce. Murín uvedl, že pokud by zůstal ve funkci, mohlo by to vést ke zpochybňování výsledků práce GIBS. K odchodu ho opakovaně nutil premiér v demisi Andrej Babiš, Murín ale vzdoroval. Nyní chce Babiš vedením inspekce pověřit někoho z instituce, nový šéf pak vzejde z výběrového řízení, řekl ČT.

Murín uvedl, že situace kolem GIBS a jeho osoby, která se vyvinula v posledních měsících, mu nedovoluje pokračovat v řízení inspekce. „Ačkoli jsem se nedopustil ničeho nezákonného ani neetického, obávám se, že mé setrvání v čele GIBS by mohlo zavdat příčinu k nedůvodnému zpochybňování výsledků její práce, především ze strany obou vrchních státních zástupců a nejvyššího státního zástupce,“ napsal.

Ve službě v bezpečnostních sborech skončí Murín po 36 letech, uvedl. „Na všech pozicích a za všech okolností jsem se vždy snažil vykonávat svoji práci co nejlépe a nejsvědomitěji,“ doplnil. Ve vedení GIBS podle svých slov usiloval o to, aby její příslušníci mohli řádně plnit své úkoly.  

Minulý týden kvůli vyčerpání z dlouhodobého stresu skončil Murín v nemocnici. V březnu uvedl, že na něj Babiš opakovaně tlačil, aby ve vedení GIBS skončil. Na schůzkách s Murínem podle něj Babiš řekl, že pokud místo šéfa inspekce opustí, obejde se to „bez skandálu“. Babiš to popřel, ale následně začal Murína veřejně kritizovat a zahájil s ním kázeňské řízení. Premiér uvedl, že nemá k řediteli inspekce důvěru, a zpochybnil hospodaření GIBS.

Babiš chce získat nad GIBS kontrolu, tvrdí opozice

Sněmovní opozice uvádí v souvislosti se snahami o odvolání Murína, že chce Babišova vláda získat kontrolu nad bezpečnostními sbory včetně GIBS. Premiérův postup kritizuje také kvůli trestnímu stíhání Babiše v případu údajného podvodu s dotací na farmu Čapí hnízdo. 

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila nejsou k odchodu Murína žádné věcné důvody. „Jeho odchod z čela GIBS souvisí s nepřijatelným tlakem premiéra v demisi Babiše, který řediteli Murínovi už před několika měsíci vyhrožoval skandálem. Bude zajímavé sledovat, koho si trestně stíhaný premiér Babiš vybere jako nástupce pana Murína do vedení GIBS.“

„Vypadá to, že tlak Andreje Babiše na ředitele GIBS Michala Murína byl nakonec úspěšný. Bohužel. A kdopak je na řadě teď?“ uvedl předseda ODS Petr Fiala. Ve sněmovně později řekl, že vláda v demisi nemá mít ambice na výměny v čele žádných institucí, natožpak v bezpečnostních složkách.

Poslanec KDU-ČSL Marek Výborný řekl, že by ho zajímala motivace Murínovy rezignace. „Pokud je to na základě tlaku Andreje Babiše, považujeme to za nepřijatelné,“ uvedl. Premiér vlády, která nemá důvěru, podle něj nemá tlačit na personální výměny v kontrolních orgánech policie, zvlášť pokud sám je vyšetřován. 

„Místo toho, aby šel někdo 'do tepláků', zamíří Michal Murín do civilu,“ glosoval to šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš Murínovo rozhodnutí opustit funkci respektuje. „Jinou věcí je aktivita premiéra Babiše, která měla jasný cíl – odstranění pana Murína z funkce. Cesta jeho likvidace byla ze strany premiéra v demisi evidentní,“ uvedl na Twitteru. 

„Dlouhodobě sledujeme tlak premiéra na výměnu pracovníků v řadě institucí doprovázený politickým i mediálním tlakem za využití vágních odůvodnění. Piráti i odborná veřejnost se oprávněně ptají, zda tyto personální čistky nejsou pouhým účelovým posilováním pozice ANO a dosazováním spřízněných lidí do klíčových pozic ve státní správě a nezávislých institucí,“ dodal Bartoš.

Místopředseda STAN Vít Rakušan řekl, že se na dění kolem Murína dívá s podivem a obavami. Tlak na Murína byl podle něj enormní, takže se nediví, že skončil v nemocnici a okolnosti ho donutily k rezignaci. „Každému, kdo má trochu demokratického cítění, zůstává myslím určitá hořkost na patře,“ uvedl Rakušan. Byl by rád, kdyby Murínův nástupce byl přijatelný napříč politickým spektrem. 

Místopředseda SPD Radim Fiala nevidí důvod reagovat na odchod Murína „hystericky“. „Máme informace z bezpečnostního výboru, že jsou jisté pochyby k práci Murína a GIBS,“ řekl. Podle něj je třeba vybrat na Murínovo místo nezávislého odborníka.

Místopředsedkyně poslanců ČSSD Kateřina Valachová považuje za klíčové, aby začala řádně fungovat sněmovní komise pro kontrolu GIBS. „Nebudeme si hrát na soudce situace stávajícího šéfa GIBS,“ uvedla. K odblokování situace je podle ní potřeba komise, takže se sociální demokraté soustředí na její zprovoznění, řekla. ČSSD bude chtít podpořit kandidáta opozice, který by měl reálnou šanci na zvolení.

„Vnímám souslednost událostí, tak jak byly v minulých dnech a měsících a byl tady vytvářen zcela nemístní tlak pana premiéra na pana Murína. Pokud si premiér pozve ředitele inspekce a sdělí mu, jsem s Vámi nespokojen, opusťte post a bude to bez skandálu, to považuji za skandální,“ uvedl člen komise pro kontrolu činnosti GIBS poslanecké sněmovny Marek Výborný (KDU-ČSL).

„Premiér vlády, která je bez důvěry, tady pro ztrátu důvěry tlačí na to, aby odstoupil člověk, který má na starosti kontrolu činnosti bezpečnostních složek v České republice,“ dodal.

„Není to nic politického, problémy s GIBS se táhly už řadu let, už v minulém politickém období jsem na to upozorňovala pana premiéra Sobotku,“ řekla členka komise pro kontrolu činnosti GIBS poslanecké sněmovny Helena Válková (ANO).

Události, komentáře: Murín skončí v čele GIBS (zdroj: ČT24)

„Dva měsíce a dva týdny žil v tlaku, který asi v životě nezažil, byť to byl velmi úspěšný vyšetřovatel vražd, ale dosud se nemohl setkat s ničím takovým, jako je tlak premiéra na jeho odstoupení. Ty metody, které byly použity, si myslím, že byly takové, kterým policista nebyl vychován vzdorovat,“ uvedl v Událostech, komentářích České televize komentátor serveru Aktuálně.cz Martin Fendrych.

„Otevírá se celá řada spekulací, proč se rozhodl odstoupit den poté, co se setkalo vedení hnutí ANO a ČSSD a mimo jiné projednávalo to, kdo bude novým ministrem vnitra. Můžeme spekulovat o tom, zda-li se nevytvořil nějaká nová mocenská dohoda mezi budoucími koaličními partnery,“ vyjádřil se ve stejném pořadu redaktor Lidových novin Martin Shabu.

Michal Murín se narodil 30. června 1962. U policie slouží od roku 1982, vedl odbor obecné kriminality středočeské policejní správy, kladenskou policii a byl šéfem policejního oddělení Praha-západ. V roce 2002 vystudoval pražskou Policejní akademii, titul JUDr. získal o dva roky později na Akademii policejního sboru v Bratislavě. Nyní má hodnost plukovníka.

Jako policista se zabýval například případem sériového vraha Viktora Kalivody, který v roce 2005 vraždil v lesích na Brněnsku a Kladensku, nebo sebevraždou skladatele Karla Svobody z roku 2007. V roce 2012 obdržel od tehdejšího policejního prezidenta Petra Lessyho medaili za věrnost za 30 let působení u policie.

Od července 2014 byl náměstkem ředitele GIBS pro trestní řízení. Do funkce byl dosazen několik dní poté, co skončil bývalý první náměstek inspekce Dušan Brunclík. Oficiálním důvodem byla reorganizace, při níž bylo Brunclíkovo místo zrušeno.

V prosinci 2015 převzal vedení GIBS po Ivanu Bílkovi. Ten o své propuštění ze služebního poměru požádal premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) už dříve, po vypuknutí kauzy Vidkun týkající se podnikatelů a policistů v Olomouckém kraji.

Bílek měl blízko k exministrovi vnitra Ivanu Langrovi z ODS, na kterého se v kauze policisté také zaměřili, obviněn však z ničeho nebyl. Odchod Bílka si kromě Sobotky a tehdejšího ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) přál i šéf ANO Andrej Babiš.

Jmenování Murína šéfem GIBS podpořili poslanci tehdejších vládních stran i část opozice. Nadšeně o člověku, který „zná místo činu“, tehdy mluvil například poslanec ČSSD Stanislav Huml nebo Bronislav Schwarz z ANO, oba bývalí policisté. Opozice kritizovala, že na místo šéfa GIBS nebylo vypsáno výběrové řízení, přesto Murína nakonec podpořila také.

Murín je ženatý a má tři děti. V 80. letech byl členem KSČ, přiznal poslancům před jmenováním do čela inspekce. Za svoji slabinu označil také nedostatečnou znalost cizích jazyků. „Jsou mizivé, jsou špatné, budu na tom pracovat, budu se lepšit,“ slíbil tehdy.

Michal Murín
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK