Ministrem pro vědu má být Marek Ženíšek. Výkonný výbor TOP 09 schválil nominaci

Výkonný výbor koaliční TOP 09 podpořil nominaci předsedy sněmovního zahraničního výboru Marka Ženíška (TOP 09) na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany jej výboru navrhlo v úterý. Ženíšek tehdy řekl, že by za své priority považoval rozpočet a chystaný zákon, který by měl reformovat transfer technologií. Bývalou ministryni Helenu Langšádlovou (TOP 09) by mohl nahradit příští týden, informovala strana v tiskové zprávě.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové na úterním jednání předsednictva i čtvrtečním výkonném výboru představil Ženíšek jasnou vizi, jak chce ministerskou funkci vykonávat a jak chce pomoci české vědě, aby obstála v mezinárodním srovnání.

Premiér Petr Fiala (ODS) napsal ČTK, že se chce s kandidátem setkat, aby vyslechl jeho priority a také plán, co hodlá udělat pro podporu vědy. Už dříve uvedl, že by se schůzka měla uskutečnit v pátek. Ženíška považuje za zkušeného politika, který bude pro vládu přínosem.

Ženíšek uvedl, že pro přijetí nominace požadoval plnou podporu výkonného výboru TOP 09 a tu získal. Nikdo nebyl proti, pro hlasovalo 31 členů výboru. Na Hrad se půjde představit v úterý. Pokud jej prezident Petr Pavel do funkce jmenuje, vzdá se postu šéfa zahraničního výboru sněmovny. Novinářům krátce po rozhodnutí širšího vedení strany řekl, že místo zůstane zřejmě neobsazené do červnových eurovoleb kvůli tomu, že hlasování může změnit obsazení dolní komory.

Více peněz na vědu i její prezentace ve světě

„Funkci ministra beru jako službu, která bude úspěšná při naplnění tří priorit, které vycházejí z programového prohlášení a reflektují čas, ve kterém se nacházíme – v době jednání o státním rozpočtu na příští rok a jeden a půl roku do parlamentních voleb,“ uvedl Ženíšek po oznámení nominace.

Jeho první prioritou je podle tiskové zprávy navýšení rozpočtu kapitoly pro příští rok. Chce získat minimálně stejný objem peněz, jaký věda dostávala před krácením v letošním roce. Plánuje také prezentovat výsledky české vědy ve světě, k čemuž hodlá využít své kontakty předsedy zahraničního výboru.

„Vědecká diplomacie je pro Česko důležitá. Kromě prezentace lokálních úspěchů v zahraničí je ovšem stejně důležité obrátit pozornost na naše vědce, kteří se ve světě dokázali prosadit. Musíme zde jednak představit jejich mezinárodní úspěchy, ale hlavně vytvářet atraktivní podmínky – jak v akademické sféře, tak v prostředí start-upů – které by je povzbudily k návratu do České republiky,“ uvedl.

Třetí Ženíškovou prioritou je dotažení projektů započatých Langšádlovou, zejména zákona o vědě, vývoji a inovacích, a reformy přenesení poznatků z vědy do praxe. „Jako ministr vědy, výzkumu a inovací chci aktivně naslouchat hlasu vědecké obce a úzce spolupracovat s předními odborníky,“ dodal.

S dosavadní ministryní se Ženíšek v týdnu několikrát setkal. „Jsme domluveni, že samozřejmě budeme spolupracovat nadále a já se na ni budu obracet,“ uvedl. Jednal i s lidmi z jejího bývalého týmu. Vzhledem k délce mandátu a postupu jednání o rozpočtu na příští rok si chce ponechat i dva náměstky, které si na úřad vlády přivedla Langšádlová. „Oba jsou klíčoví pro jednání o rozpočtu a je to mise na rok a půl. Tím neříkám, že tým si nějak neobměním, nebo že nemám nějakou představu, ale rozhodně neuvažuji, že bych náměstky měnil,“ uvedl.

Na post uvolněný po demisi Langšádlové, kterou strana kritizovala za nedostatečnou prezentaci výsledků jejího resortu, měl nastoupit bývalý rektor Slezské univerzity Pavel Tuleja. V pátek se kandidatury vzdal kvůli informacím o tom, že publikoval v takzvaných predátorských časopisech, a kvůli kritice kvality své odborné práce.

V minulosti náměstkem ministra spravedlnosti a zdravotnictví

Ženíšek absolvoval Fakultu humanitních studií Západočeské univerzity (ZČU), kde získal doktorát z politologie, a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy. V letech 2005 až 2009 byl členem KDU-ČSL, v TOP 09 je od jejího založení v roce 2009, byl prvním i řadovým místopředsedou strany. Poslancem byl ve volebním období 2013 až 2017 a znovu byl zvolen v roce 2021. Je zastupitelem Plzeňského kraje a za sebou má i exekutivní zkušenost – v minulých vládách byl náměstkem ministra spravedlnosti a zdravotnictví.

„Jméno Marka Ženíška mě uklidnilo, je to zkušený člověk,“ řekl v Interview ČT24 místopředseda hnutí STAN a místopředseda sněmovního školského výboru Jan Lacina. Podle něj se v resortu zorientuje velmi rychle. TOP 09 tak sáhla k dobrému jménu, i když v tomto případě neměla moc na výběr, míní.