Když mládež čte, přispívá na charitu. Čtení pomáhá

Téměř pětina českých studentů a žáků už se zapojila do projektu Čtení pomáhá, který se snaží motivovat děti k četbě a zároveň přispívat na dobrou věc. Projekt každoročně rozdělí až 10 milionů korun. Na co peníze půjdou, si mohou určit sami mladí čtenáři poté, co přečtou knihu ze seznamu a prokážou její znalost.

Které knihy se na seznamu ocitnou, určuje odborná porota, v níž usedl třeba scénárista, herec a textař Zdeněk Svěrák, spisovatelka Alena Ježková, herec Marek Eben a iniciátor celého projektu, bývalý ředitel ČEZ Martin Roman. Ten charitativní počin spustil v roce 2011.

Po přečtení některého titulu ze seznamu vyplní čtenáři a čtenářky krátký test, kde prokáží, že knížku opravdu četli. A když uspějí, mohou poslat 50 korun na vybranou charitativní akci. Tuto možnost už využilo více než 200 tisíc dětí, které podpořily 400 projektů. Za čtyři a půl roku fungování projektu putovalo potřebným necelých 38 milionů korun.

Události ČT: Do projektu Čtení pomáhá se zapojilo 200 tisíc mladých (zdroj: ČT24)

Darovat padesát korun za přečtení knihy mohou jen žáci základních škol a studenti středních škol. Jsou rozděleni do tří kategorií – od první do páté třídy, od šesté do deváté a střední školy nebo gymnázia. Každá kategorie má své doporučené knihy.