Kdo zaplatí dětské skupiny, až skončí evropské dotace? Rodiče zřejmě podpoří stát

Události ČT: Jak v buducnu financovat dětské skupiny (zdroj: ČT24)

Za dva roky pravděpodobně skončí evropské dotace pro dětské skupiny. Právě z evropských peněz a z příspěvků rodičů jsou dětské skupiny v současnosti financovány. Ministerstvo práce a sociálních věci proto připravilo návrh, podle kterého by se po ukončení dotací měl na provozu skupin podílet kromě rodičů i stát. Jedno místo v dětské skupině nyní stojí osm tisíc korun měsíčně, rodiče by podle návrhu měli platit maximálně polovinu.

Výše příspěvku, který nyní rodiče platí provozovatelům dětských skupin, se liší. Někteří poskytovatelé vyžadují plnou úhradu nákladů, jiní pouze částečnou, někteří poskytují službu bez úhrady.

Záleží to na tom, jestli provozovatel hradí náklady za službu místo rodičů (výdaje na provoz vlastního zařízení dětské skupiny jsou pro něj daňově uznatelnými náklady), a také právě na tom, zda získal evropskou dotaci.

V roce 2020 ale dotace pravděpodobně skončí, a ministerstvo práce a sociálních věcí proto připravilo novelu zákona, podle které by měli rodiče platit část nákladů a zbytek pak stát z rozpočtu.

„Zřizovatelé by měli mít kombinací těchto dvou příspěvků místo plně zafinancované. Zároveň chceme, aby to bylo dostupné pro rodiče – a pracujeme s částkou ve výši maximálně třetiny minimální mzdy (čtyři tisíce korun),“ uvedla ministryně Jana Maláčová (ČSSD).

„Stále pracujeme i s verzí, že by dětské skupiny mohly být financované nadále z evropského sociálního fondu,“ dodala.

Provozovatel by měl mít jistotu na rok

  • Z Evropského sociálního fondu bylo dětským skupinám postupně rozděleno přes tři miliardy sedm set milionů korun.
  • Dětských skupin vzniklo téměř osm set, hlídání tak získalo třináct a půl tisíce dětí. Zaměstnání našlo v dětských skupinách přibližně sedmnáct set vychovatelek.
  • Do dětských skupin mohou docházet děti už od jednoho roku a zůstat v nich až do zahájení povinné školní docházky. V jeden okamžik může být ve skupině maximálně 24 dětí, ale místa je možné sídlet.
  • Zřizovatelem může být územní samosprávný celek, nestátní nezisková organizace, církev, vysoká škola anebo zaměstnavatel.

Dětská skupina rodičům nabízí podobnou službu, jakou je mateřská školka nebo bývalé jesle. Děti ale nemusí chodit pravidelně. V každé skupině je maximálně 24 dětí, přičemž jedna chůva či učitelka pečuje o šest dětí.  

„Aby se mohly dětské skupiny rozvinout plošně, aby mohly fungovat opravdu systémově, tak potřebujeme financování ze státního rozpočtu, nějakou možnost plánovat pro zřizovatele,“ podotýká ministryně Maláčová. Pokud splní provozovatel podmínky, bude mít podle návrhu zajištěno financování na dvanáct  měsíců.

„Mělo by to být pod ministerstvem školství a mělo by to být spolufinancováno jak z veřejného sektoru, tak také těmi institucemi a provozovateli,“ myslí si předseda SPD Tomio Okamura. 

„MPSV jako garanční resort dětských skupin musí předložit nějaký rozumný kvantifikovaný podklad, jaké budou dopady financování, když ho bude zajišťovat právě ministerstvo práce,“ uvedla místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Olga Richterová (Piráti). 

Zátěž pro rozpočet: jedna až sedm miliard

Propočty ministerstva počítají s několika variantami. Současný stav by znamenal zátěž pro rozpočet ve výši jedné miliardy korun. Kdyby narostl počet dětí ve skupinách na osmdesát tisíc, bylo by to bezmála sedm miliard.

Třeba komunisté s tím mají problém. Kritizují, že v dětských skupinách nemusí pracovat jen lidé s pedagogickým vzděláním.

„Brali jsme to tak, že se sem dostává péče o děti, která nedosahuje té kvalitní péče tak, jak je to v mateřských školách v rámci předškolního vzdělávání. Ale chápeme, že dětské skupiny cílí i na ty nejmenší, kde teď vznikla v sytému rodičovské dovolené díra,“ řekla místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Hana Aulická Jírovcová (KSČM).

Financování dětských skupin
Zdroj: MPSV/ČT24

Návrh zřizuje kontrolní orgán, řeší i stravování

Novela zákona také počítá s tím, že vznikne nový kontrolní orgán, který by měl na kvalitu a poskytované služby dohlížet.

„Pokud zřizovatel nebude plnit kritéria daná zákonem, tak bude přerušeno financování ze státního rozpočtu, dokud to nebude napraveno. Měl by vzniknout po vzoru mateřských škol podobný inspekční orgán,“ vysvětlila ministryně Maláčová (ČSSD)

Změnit se má i stravování. Provozovatel dětské skupiny si bude moct vybrat, zda obědy bude vařit sám, nakupovat jinde, nebo to nechá na rodičích, jak je to dosud.

Nově by také mělo být povinné označení názvem dětská skupina. Podle ministerstva se teď často skupiny označují jinak, třeba jako miniškolka.