Kardinál Vlk chce s Vlastimilem Tlustým mluvit o církevním zákonu

Praha - Kardinál Miloslav Vlk by se během příštích čtrnácti dnů měl sejít s poslancem ODS Vlastimilem Tlustým. Hlas Tlustého společně s hlasy části občanskodemokratických poslanců a opozice odložily projednávání zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi na červen. Výše náhrad pro církve je podle nich v rozporu s restitučními principy. Kardinál Vlk by během schůzky rád Tlustého seznámil s podklady církve a lze předpokládat, že Tlustý naopak blíže představí své výhrady k zákonu.

Vláda počítá s vrácením asi třetiny majetku zabaveného za komunistické vlády církevním řádům, zbytek by měla nahradit finanční částka 83 miliard korun vyplácená 60 let. S úrokem by celková suma dosáhla asi 270 miliard.

Zástupci církví vládní návrh považují za rozumný a schůdný. Nereálný je naopak podle nich výčtový zákon uplatňující restituční princip, o němž část politiků, včetně Tlustého, začala znovu diskutovat.

Podle kardinála Vlka šly církve „maximálně vstříc do krajnosti“ tím, že se diecéze vzdaly majetku. Sumu 83 miliard proto považuje za objektivně spočtenou. K nesouhlasnému postoji některých zákonodárců církev vyjádřila politování „nad tím, že se návrh zákona stal předmětem politického boje, ze kterého se vytratil morální aspekt narovnání a nápravy křivd“.

Tlustý pro Českou televizi prohlásil, že dokud se způsob definice vráceného majetku blíže nevyjasní, považuje návrh na majetkové vyrovnání za nepřijatelný. Způsob, kterým vláda doložila, jak došla k výši majetku, který chce církvím vracet či nahradit, je podle něj v rozporu s restitučními principy i zákony o oceňování.