Kalousek chce zformovat blok proti Babišovi. Lidovci, které opustil, mu však nevěří

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek vyzval k vytvoření bloku konzervativních sil, které by čelily hnutí ANO. Uvedl to ve svém příspěvku na konferenci o budoucnosti pravicové politiky, kterou pořáda think tank TOPAZ. Kalousek, který se dlouhodobě staví proti ANO a jeho předsedovi Andreji Babišovi, prohlásil hnutí za „problematický útvar“ a „cizorodé těleso v těle české demokracie“. Kalouskův blok by měl obsáhnout i KDU-ČSL, její předseda však takovou vizi odmítl. Připomněl, že Kalousek před sedmi lety způsobil mezi lidovci rozkol.

Na konferenci, které se zúčastnili politici TOP 09, ODS a KDU-ČSL a také zástupci výzkumných institucí blízkých německé CDU a Evropské lidové straně, vyzval Miroslav Kalousek, aby se české pravicové strany spojily do volebního bloku. Jeho smyslem má být vymezení proti hnutí ANO.

„Chceme-li opravdu porazit Babišovo hnutí ve volbách, musíme se spojit. Tento krok by si vyžádal bolestivé kompromisy programové i personální. Situace je však natolik vážná a času je tak málo, že si tato úvaha zaslouží alespoň odpovědné projednání,“ uvedl.

Politický střet Miroslava Kalouska s Andrejem Babišem je jedním z trvalých témat současného volebního období. Kalousek viní Babiše ze snahy poškodit českou demokracii, zatímco Babiš v některých svých projevech použil heslo „Kalousek, symbol korupce“ a obvinění z narušování demokratického systému odmítá.

Kalouskova myšlenka, že je třeba spojit konzervativní strany, aby ve volbách porazily hnutí ANO, u jeho potenciálních partnerů však nalezla jen dílčí odezvu. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který spolu se dvěma dalšími členy své strany zasedá ve stejné vládě jako Andrej Babiš, považuje volební koalici s TOP 09 a ODS za nereálnou.

Vyhlášený cíl – porážka Babiše – podle Bělobrádka není dostatečný důvod k vytvoření bloku tří rozmanitých stran. Upozornil na to, že by to přineslo problémy programové, ale i personální. Připomněl, že Kalousek a někteří další lidé, kteří stáli u kořenů TOP 09, před jejím založením odešli z KDU-ČSL. Bělobrádek si proto dokáže jen těžko představit, že by nyní byli lidovci svolní k vytvoření společné kandidátky s Kalouskem.

Přívětivější je k Miroslavu Kalouskovi předseda ODS Petr Fiala. Uvedl, že jeho strana je připravena diskutovat o spolupráci. Podle něj je to cesta, jak získat dostatečnou sílu pro prosazení cílů, které jeho strana má.

Podle politologa Stanislava Balíka z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity existují příklady z jiných zemí, kde podobné volební koalice ve volbách uspěly. „Nicméně nejsem si jist, jestli česká pravice je ve stavu, aby byla schopna upozadit ambice členských subjektů a dohodnout se na jednotném postupu. Navíc je otázka, jestli by v tomto případě platilo, že jedna plus jedna rovná se víc než dvě. Aby to nebylo jedna a půl,“ řekl v pořadu 90' ČT24.

Politolog: Nejsem si jist, zda by blok na české pravici fungoval (zdroj: ČT24)

TOP 09 získala při volbách do Poslanecké sněmovny nejvíce hlasů z konzervativních stran, překonala tak ODS i KDU-ČSL. Současné průzkumy však leckdy přisuzují TOP 09 méně hlasů než oběma dalším stranám, se kterými by se chtěl Kalousek spojit. Pozici nejsilnější konzervativní strany navíc neudržela TOP 09 ani v říjnových krajských volbách.