Jurečka odvolal ředitele Státního pozemkového úřadu kvůli Rittigovi

Praha - Ministr zemědělství Marian Jurečka odvolal ředitele Státního pozemkového úřadu Petra Šťovíčka. Důvodem jsou Šťovíčkovy kontakty s Ivo Rittigem. „Není nadále možné tolerovat, aby se tak vysoce postavení státní úředníci scházeli s takovými lidmi, jako je pan Rittig,“ uvedl k odvolání ministr. Lobbista Ivo Rittig je obviněn z praní špinavých peněz v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik (DPP).

„Je to mé rozhodnutí v reakci na situaci v průběhu víkendu. Byly zveřejněny fotografie z oslavy narozenin Ivo Rittiga, kde byl pan Šťovíček a předal mu tam obraz. Považuju to za signál do budoucna, kdy tyto praktiky nebudeme dál podporovat,“ řekl na tiskové konferenci ministr zemědělství Jurečka.

Fotky byly podle ministra hlavním důvodem k odvolání. Problematiku prý diskutoval i s premiérem Bohuslavem Sobotkou, kde se na odvolání shodli. Odvolání se prý netýká oblasti restitucí a žádnou souvislost to s tím nemá.

Pozvání od Rittiga se neodmítá

„Vysvětlení, že pozvání od pana Ivo Rittiga se neodmítá a nelze jej odmítnout, prostě pro mě není vysvětlení,“ podotkl Jurečka k odůvodnění, které mu poskytl Šťovíček. Úřad nyní povede první náměstkyně ústředního ředitele Veronika Nedvědová.

Šťovíček daroval Rittigovi obraz, Nečasové zas kabelku za 10 tisíc

„Já jsem mu tento obraz dal jako originální dárek, který se prostě k těmto kulatinám dává. Byla tam řada lidí, s panem Rittigem jsem se snad od té doby neviděl,“ upozornil Petr Šťovíček.

Ministr Jurečka Šťovíčkovi vytkl i fakt, že v minulosti daroval kabelku v hodnotě deseti tisíc bývalé šéfce kabinetu expremiéra Petra Nečase Janě Nagyové - dnes Nečasové. „Dal jsem jí osobní dárek ze svých osobních prostředků. Byl to běžný vánoční dárek,“ doplnil Šťovíček.

Lobbista Ivo Rittig je obviněn z praní špinavých peněz v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik (DPP). Policie v případu obvinila celkem pět lidí. Podnik uzavřel s firmou Neograph nevýhodný kontrakt na výrobu jízdenek, který zprostředkovala společnost Cokeville Assets. Neograph jí prý odváděl 17 haléřů z každé jízdenky. Podle Nadačního fondu proti korupci byl konečným příjemcem těchto peněz asi Rittig. Lobbista nařčení fondu i policejní obvinění odmítá.

Reakce politiků

  • Andrej Babiš má odvolání ředitele Státního pozemkového úřadu za dobré rozhodnutí.
  • Podle premiéra Sobotky může jeho nástupce zlepšit pověst státní správy. „Z hlediska zlepšení pověsti státní správy bude vhodné, pokud se funkce ředitele Státního pozemkového úřadu obsadí novým člověkem, nezatíženým podezřelými vazbami,“ podotkl.

Na ministerstvu pozastavili výběrová řízení

Ministerstvo zemědělství (MZe) pozastavilo veškerá výběrová řízení v hodnotě nad pět milionů korun v podřízených organizacích. Týká se to například Lesů ČR, Státního pozemkového úřadu či Národního hřebčína Kladruby. Po svém nástupu do funkce Jurečka pozastavil zadávací řízení přímo na ministerstvu v částkách nad 500 000 korun.

Veškeré pozastavené veřejné zakázky se podle MZe prověřují. „Mým záměrem je ušetřit na nákupu zboží a služeb. Rovněž mám ambici, aby se pozastavilo veškeré plýtvání s penězi daňových poplatníků, kupříkladu u marketingových akcí, které místo zlepšování image jednotlivých podřízených organizací byly dosud oprávněně terčem kritiky,“ potvrdil šéf ministerstva.