Jak posílit demokracii v nejisté době? Startuje Forum 2000

Začalo Forum 2000, tématem je posilování demokracie (zdroj: ČT24)

V Praze v neděli začala mezinárodní konference Forum 2000 na téma Jak posílit demokracii v nejisté době. Zahájil ji monacký kníže Albert II., akce se účastní mimo jiné také rakouský exprezident Heinz Fischer. Přednášky a semináře se budou věnovat vlivu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa či vývoji středoevropských politických systémů.

Více než stovka delegátů z různých zemí se bude po tři dny zabývat děním ve světě a jeho důsledky na demokratické vládnutí. Přednášky se dotknou takových témat, jako je vliv nových médií na demokracii, situace v Turecku, rostoucí obliba populistických politiků a hnutí nebo napětí v zemích Latinské Ameriky.

„Zdá se, že demokratický svět stojí na historické křižovatce. Důvěra v instituce upadá a víra v demokracii slábne. Demokratické procesy se paradoxně samy stávají příčinou, ale také prostředkem odklonu od základních demokratických hodnot a myšlenek. Tradiční liberální vize ztrácejí v rámci turbulentního vývoje světa na síle. Je to konec demokracie takové, jakou ji známe? Blíží se nějaký přerod? K čemu? Stojíme na prahu systémové změny? Dostala se demokracie mimo kontrolu? Ztratila schopnost reagovat na změny ve společnosti a technologický pokrok?“ ptají se pořadatelé Fora 2000.

Kromě toho je jedním z bodů letošního programu zahájení činnosti Koalice pro demokratickou obnovu - globálního seskupení intelektuálů, aktivistů a politiků.

„Koalice si klade za cíl systematickou intelektuální obranu liberální demokracie. Chce napomáhat formulování přesvědčivých argumentů, ovlivňovat veřejnou diskusi a hledat řešení problémů, kterým demokracie čelí,“ uvedl ředitel Nadace Forum 2000 Jakub Klepal.

Ustavující dokument koalice nazvaný Pražská výzva za demokratickou obnovu podepsalo více než 180 osobností. Jsou mezi nimi například ruský šachový velmistr a kritik Kremlu Garry Kasparov, historik Francis Fukuyama, novinářka Anne Applebaumová, historik Timothy Garton Ash nebo herec a bojovník za lidská práva Richard Gere.

U zrodu konference Forum 2000 stáli v roce 1996 tehdejší český prezident Václav Havel, spisovatel Elie Wiesel a japonský filantrop Jóhei Sasakawa. Jejich záměrem bylo poskytnout prostor osobnostem z nejrůznějších oborů k analýze výzev nového tisíciletí.

Konference se koná pravidelně na podzim, loni se jí zúčastnil mimo jiné tibetský duchovní vůdce dalajlama. Už dříve přilákala řadu významných osobností včetně nositelů Nobelových cen, bývalé i aktivní politiky, ale i klíčové podnikatele.

Navštívili ji třeba Bill Clinton, Henry Kissinger, Šimon Peres, Mario Soares, Širín Ebadí, Sergej Kovaljov, Nicholas Winton, Madeleine Albrightová nebo Wole Soyinka.

  • Naplňuje odkaz Václava Havla prostřednictvím podpory demokratických hodnot a respektu k lidským právům, rozvoje občanské společnosti a posilování náboženské, kulturní a etnické tolerance. Vůdčím světovým osobnostem, myslitelům a odvážným jednotlivcům ze všech oblastí života poskytuje prostor, kde mohou tato zásadní témata sdílet a otevřeně o nich diskutovat.